Για τους επόμενους μήνες, πιθανότατα τον Οκτώβριο, μετατίθεται -σύμφωνα με πληροφορίες- η συζήτηση των στοχευμένων μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Για τους επόμενους μήνες, πιθανότατα τον Οκτώβριο, μετατίθεται -σύμφωνα με πληροφορίες- η συζήτηση των στοχευμένων μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Φιλελεύθερου ο όλος σχεδιασμός στοχεύει στην εξασφάλιση μιας «διπλωματικής λύσης», πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, μέσω της οποίας θα αποκλιμακωθεί η ένταση, «μια και καλά», καθώς πολλά ευρωπαϊκά κράτη θεωρούν πως πρέπει να εξαντληθεί η «διαπραγμάτευση» μέσω της διπλωματικής οδού.
Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί στο Γκίμνιχ, το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ που θα λάβει χώρα το διήμερο 29-30 Αυγούστου, στο Ελσίνκι, με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και να συζητήσει την πορεία των «επιλογών» για στοχευμένα μέτρα, ωστόσο δεν αναμένεται εκεί να ληφθεί κάποια απόφαση.
Η λήψη απόφασης για επιβολή στοχευμένων μέτρων, δηλαδή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς διακυβεύονται πολλά σε σχέση με την ευρωτουρκική «συνεργασία», ωστόσο η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει στην ανατολική Μεσόγειο, αψηφώντας τις ήδη ληφθέντες κοινοτικές αποφάσεις.
Οι αποφάσεις της Ε.Ε. να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και μειώνεται η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή, ανέφερε πριν από λίγες μέρες σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται πως στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - Τουρκίας».
Επιπλεόν, οι υπουργοί Έξωτερικών αποφάσισαν «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να επανεξετάσει τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.
Αναμένεται, πλέον, η στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα η Τουρκία, αλλά και οι ζυμώσεις Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στις έκνομες ενέργειες της γειτονικής χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να βάλουν στοπ, επικαλούμενες το νόμιμο της υπόθεσης -στην εκ νέου «εισβολή» μέσω των γεωτρήσεων στην κυριαρχία ενός κράτους μέλους της Ε.Ε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από philenews