Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι λιγοστές βροχές φέτος το καλοκαίρι στη Γερμανία αναγκάζουν πολλούς να εξοικονομούν νερό. Ανησυχία για πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας που θυμίζουν ευρωπαϊκό νότο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι λιγοστές βροχές φέτος το καλοκαίρι στη Γερμανία αναγκάζουν πολλούς να εξοικονομούν νερό. Ανησυχία για πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας που θυμίζουν ευρωπαϊκό νότο.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν ανησυχούσε στη Γερμανία για τα αποθέματα νερού, δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Γεργκ Ρέχενμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα νερού στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA). Μετά τη ξηρασία του περσινού καλοκαιριού και τον φετινό καύσωνα αρμόδιες υπηρεσίες, επιστήμονες, αλλά και ο πληθυσμός εκφράζουν φόβους για πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας στη χώρα, προσθέτει ο γερμανός επιστήμονας.
Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στην ανατολική Γερμανία, όπου στα ποτάμια Όντερ και Έλβα η χαμηλή στάθμη του νερού δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση εμπορικών και επιβατηγών πλοίων. Σε πόλεις όπως το Κότμπους απαγορεύεται σε αγρότες, αλλά και ιδιώτες να ποτίζουν τα χωράφια και τους κήπους τους μεταξύ 6πμ - 9μμ. Οι γερμανικές αρχές δεν απευθύνουν μόνο εκκλήσεις για εξοικονόμηση νερού στις περιοχές όπου παρατηρούνται πρώτα φαινόμενα λειψυδρίας, αλλά απειλούν με λήψη έκτακτων μέτρων και επιβολή προστίμων σε όσους σπαταλούν νερό. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα επιτρέπουν σε κατοίκους να ποτίζουν για μόλις 15 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα. Κατά συνέπεια πολλοί κηπουροί εγκαταλείπουν πλέον το γκαζόν και στρέφονται σε ανθεκτικά φυτά.
Όσο αυξάνεται η τιμή, τόσο πέφτει η κατανάλωση
Παρά τις ανησυχίες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος καθησυχάζει πληροφορώντας τους πολίτες ότι η Γερμανία διαθέτει υδάτινους πόρους 188 δις κυβικών, λέει ο Γεργκ Ρέχενμπεργκ. Από τα αποθέματα χρησιμοποιείται μόλις το 13% το χρόνο, τονίζει. Αν ξεπεράσουμε το 20% τότε θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα, υπογραμμίζει ο γερμανός ειδικός.
Για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας μετά από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας οι γερμανικές αρχές εξετάζουν την λήψη ειδικών μέτρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η γεωργική παραγωγή. Στο τραπέζι βρίσκονται μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις επεξεργασίας υδάτων, όπως αυτές που λειτουργούν μαζικά στην Ισπανία για την ανακύκλωση υδάτινων πόρων. Ας σημειωθεί ότι η Ισπανία διαθέτει σήμερα περισσότερες από 3.000 τέτοιες εγκαταστάσεις, καθώς και περίπου 900 εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.
Ένα αποδοτικό μέτρο περιορισμού της κατανάλωσης νερού είναι η τιμή του. Ενδεικτικό ότι επί της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το νερό ήταν σχεδόν δωρεάν. Όταν όμως, μετά την προσχώρηση της Ανατολικής στη Δυτική Γερμανία, το κόστος αυξήθηκε, η κατανάλωση μειώθηκε κατακόρυφα και εξισώθηκε σταδιακά με εκείνη στο δυτικό τμήμα της χώρας.