Κόσμος
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 12:01

«Η Χαμάς δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ»

Η Χαμάς δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά θα διαπραγματευτεί όρους για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία με το εβραϊκό κράτος, τονίζει σε δηλώσεις παλαιστινιακή εφημερίδα ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ.

«Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε τη νομιμότητα του σιωνιστικού κράτους που ιδρύθηκε στο έδαφός μας», υπογράμμισε ο Μεσάαλ, που ζει εξόριστος στη Συρία, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα αλ Χαγιάτ αλ Τζαντίντα.

«Όμως, αν εσύ Ισραήλ έχεις την πρόθεση να δεχτείς την αρχή μιας μακροχρόνιας εκεχειρίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «τότε εμείς θα είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους μιας τέτοιας εκεχειρίας».

Από την πλευρά του ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχαρονότ, τονίζει πως η Χαμάς πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ εάν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την εκλογική της νίκη.

«Εάν η Χαμάς θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Δε θέλω να πω τι θα πρέπει να δηλώσει ο (επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς) Χάλεντ Μεσάαλ ή τι πρέπει να κάνει η Χαμάς για να την αποδεχθείτε. Ομως, χωρίς την αναγνώριση του Ισραήλ δε γίνεται τίποτα», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Μουμπάρακ τόνισε ακόμα ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να πανικοβάλλεται μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές. «Η μακρά εμπειρία μου μού έμαθε ότι εσείς, οι Ισραηλινοί, προτιμάτε πάντα να πανικοβάλλεστε. Βρίσκετε πάντα λόγο να ανησυχείτε», σημείωσε.