Κόσμος
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 09:26

«SZ»: Καλύτερα ένα μικρό βήμα στο προσφυγικό, παρά τίποτα

Παρά το ότι η σύνοδος των υπoυργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι για μια μεταβατική λύση στην κατανομή προσφύγων δεν καρποφόρησε, η SZ εκτιμά θετικά το ότι έγινε έστω και αυτή η πρώτη απόπειρα προσέγγισης κάποιων χωρών.

Παρά το ότι η σύνοδος των υπoυργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι για μια μεταβατική λύση στην κατανομή προσφύγων δεν καρποφόρησε, η «SZ» εκτιμά θετικά το ότι έγινε έστω και αυτή η πρώτη απόπειρα προσέγγισης κάποιων χωρών.

Σε σχόλιο της με τίτλο «Καλύτερα από το τίποτα» η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην άτυπη σύνοδο των υπ. Εσωτερικών της Ε.Ε. που συνήλθε στο Ελσίνκι με στόχο την εξεύρεση μεταβατικής λύσης στο θέμα της κατανομής προσφύγων, η οποία ωστόσο δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα αλλά αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες εκ νέου.

«Στο πεδίο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες και η κατάσταση έχει έτσι διαμορφωθεί ώστε πρέπει να χαιρετίσουμε ακόμη και την παραμικρή πρόοδο» σημειώνει η SZ συνεχίζοντας: «Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Φινλανδία συμφώνησαν σε μια διαδικασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν σύντομα να καταλήξουν σε ορισμένους κανόνες για την κατανομή των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το σχόλιο αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά κάποια κράτη δεν θα παρακαλούν «αιωνίως» άλλα κράτη μέχρι αυτά οικειοθελώς να δεχθούν πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο αλλά και ότι «υπάρχει μια ομάδα χωρών που αντιμετωπίζει το πρόβλημα από κοινού». Τα πράγματα μπορεί βέβαια να αποτύχουν, εκτιμά ο σχολιογράφος, ωστόσο όλο αυτό «είναι κάτι περισσότερο από το τίποτα.

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να μοιάζει ως εξής: Η Ιταλία συμφωνεί ότι όχι όλοι αλλά μόνο οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων κατανέμονται, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ως στόχο ότι οι ναυαγοί θα πρέπει κάποια στιγμή να στέλνονται πίσω στην Τυνησία ή το Μαρόκο. Αν αυτό επιτευχθεί, δεν θα αποτελεί πρόοδο για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αλλά μια συμφωνία μερικών κυβερνήσεων, πέρα από την Ε.Ε».