Άδεια για έναρξη δοκιμών των εγκεφαλικών τσιπ της σε ανθρώπους ζητά από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές η NeuraLink, η εταιρεία του Έλον Μασκ που διερευνά τρόπους σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου σε interface υπολογιστή.
Άδεια για έναρξη δοκιμών των εγκεφαλικών τσιπ της σε ανθρώπους ζητά από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές η NeuraLink, η εταιρεία του Έλον Μασκ που διερευνά τρόπους σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου σε interface υπολογιστή.
Σύμφωνα με τον Μασκ, η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε πίθηκο, ο οποίος ήταν σε θέση να ελέγξει υπολογιστή με τον εγκέφαλό του. Όπως αναφέρει το ΒΒC, η εταιρεία αναφέρει πως επιθυμεί να επικεντρωθεί σε ανθρώπους με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα- ωστόσο ο ίδιος ο Μασκ αποσκοπεί σε ένα μέλλον «υπεράνθρωπης γνωστικής λειτουργίας».
Το σύστημα που έχει αναπτύξει η εταιρεία περιλαμβάνει μια μικροσκοπική συσκευή με πάνω από 3.000 ηλεκτρόδια προσκολλημένα σε εύκαμπτα «νήματα» - το καθένα πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα- που επιτρέπουν την παρακολούθηση 1.000 νευρώνων.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το πλεονέκτημα του συστήματος αυτού είναι πως θα είναι σε θέση να στοχεύει πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, κάτι που το καθιστά χειρουργικά ασφαλέστερο. Επίσης, θα είναι σε θέση να αναλύει εγγραφές/ καταγραφές μέσω machine learning, προκειμένου να επιλέγεται το είδος της διέγερσης που θα παρέχεται στον ασθενή.
Όπως υπογραμμίζει το BBC, η NeuraLink δεν έχει εξηγήσει πώς το σύστημά της «μεταφράζει» την εγκεφαλική δραστηριότητα ή πώς η συσκευή είναι σε θέση να διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα. «Δεν είναι πως ξαφνικά θα έχουμε αυτό το απίστευτο “νευρωνικό πλέγμα” (neural lace) που θα ελέγχει τους εγκεφάλους των ανθρώπων» είπε ο Μασκ κατά την παρουσίασή του. «Θα χρειαστεί καιρός» πρόσθεσε- συμπληρώνοντας ωστόσο πως, σε αυτούς που θα το επιλέξουν, εν τέλει το σύστημα θα επιτρέψει «συμβίωση με τεχνητή νοημοσύνη».
Ο Μασκ εξέφρασε εκ νέου τους προβληματισμούς του για την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας πως «ακόμη και στο σενάριο μιας καλόβολης τεχνητής νοημοσύνης, θα μείνουμε πίσω...με ένα υψηλού bandwidth interface εγκεφάλου- μηχανής, μπορούμε να ακολουθήσουμε και πρακτικά να έχουμε την επιλογή συγχώνευσης με την τεχνητή νοημοσύνη».
Η σύνδεση του εγκεφάλου σε ένα τέτοιο interface θα δημιουργούσε ένα νέο στρώμα «υπερ-νοημοσύνης» στον ανθρώπινο εγκέφαλο, είπε, κάτι που οι άνθρωποι «ήδη έχουν μέσω των τηλεφώνων τους».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Μασκ αποκάλυψε πως η συσκευή της NeuraLink έχει ήδη δοκιμαστεί σε πιθήκους, και το ζώο ήταν σε θέση να ελέγξει υπολογιστή με τον εγκέφαλό του. Το επόμενο βήμα είναι η χορήγηση άδειας για έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους, που θα πρέπει να δοθεί από τη US Food and Drug Administration.