Πολιτική
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2006 11:29

Υποκλοπές: Συνέρχεται αύριο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στο ερώτημα ποιος κρύβεται πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές θα προσπαθήσει να απαντήσει η δικαιοσύνη, η οποία διεξάγει έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως και η αρμόδια Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η VPRC για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" το 80% των πολιτών δεν νοιώθει ασφάλεια στις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις, το 77% πιστεύει ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών αφορά και τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενώ πάνω από 60% υποστηρίζει ότι πίσω απο την υπόθεση βρίσκονται ξένες δυνάμεις, ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι δράστες και ότι δεν έχει ανακοινωθεί όλη η αλήθεια.

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, η λίστα με τα κινητά που ήταν υπό παρακολούθηση περιείχε και άλλα τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων ήταν στελεχών της ΕΥΠ, της αστυνομίας, της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και άλλων αξιωματούχων.

Χθες βράδυ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σε οξύτατη δήλωσή του επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι «κρίνοντας, για μια ακόμη φορά, εξ ιδίων τα αλλότρια, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδώσει στην κυβέρνηση προθέσεις και πρακτικές που σημάδεψαν, επί δεκαετίες, τις δικές του επιλογές, καθιστώντας το τελικά συνώνυμο με την ασυδοσία, την αδιαφάνεια, τη συγκάλυψη και το διεθνή διασυρμό της χώρας».

Οπως τόνισε «η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, και ακριβώς προκειμένου να μην παρεμβληθεί οποιοδήποτε εμπόδιο στην έρευνα αυτή, καθώς και προκειμένου να μην θιγεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θα προτείνει στη Βουλή τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μεγάλο αυτό θέμα. Η Εξεταστική Επιτροπή θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος και θα διατυπώσει τις προτάσεις της μέσα στο συναινετικό κλίμα που επιβάλλεται από τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης, τόσο σε σχέση με τη θωράκιση της Πολιτείας, όσο και σε σχέση με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να χειρίζεται και αυτό το μείζον θέμα με όρους επικοινωνιακούς και προφανώς λανθασμένα. Είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και συνεχίζει να εκτίθεται με κάθε νέα κίνησή της, επιτυγχάνοντας μόνο να επιβαρύνει το κλίμα ανασφάλειας που η ίδια δημιουργεί με τις επιλογές της.

Και μόνο το γεγονός ότι, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την σκηνοθετημένη παράσταση τριών υπουργών, η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση, επιβεβαιώνει ότι, δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά για την μικροκομματική διαχείριση του όλου θέματος... Την Τρίτη συνέρχεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξετάσει συνολικά το θέμα. Η Ν.Δ. αυτό που οφείλει να κάνει με την πλειοψηφία που διαθέτει στην Επιτροπή, είναι να διευκολύνει την εξέταση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες του Κοινοβουλίου και της κοινοβουλευτικής διερεύνησης και μάλιστα οι προβλεπόμενες ρητά από τον Κανονισμό της Βουλής αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεν μπορεί να συναρτώνται από την δικαστική διερεύνηση. Εχουν τη δική τους θεσμική υπόσταση και μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα και αυτόνομα, οποιαδήποτε στιγμή. Εχουμε ήδη άλλωστε την εμπειρία από την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης αυτής, η οποία κράτησε 11 ολόκληρους μήνες».