Απόψεις
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 07:00

Η εθνική μάχη

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ερωτήθηκε χθες για τις προβλέψεις της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.Η απάντηση ήταν σαφής: η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και εκτιμά ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) θα επιτευχθεί. Το γεγονός ότι αυτή η τοποθέτηση γίνεται λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της δίνει και ξεχωριστή σημασία, γράφει ο Θάνος Τσίρος.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ερωτήθηκε χθες για τις προβλέψεις της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Η απάντηση ήταν σαφής: η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και εκτιμά ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) θα επιτευχθεί. Το γεγονός ότι αυτή η τοποθέτηση γίνεται λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της δίνει και ξεχωριστή σημασία.

Με την Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις -με την πρώτη να βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% και τη δεύτερη ακόμη χαμηλότερο- θα ήταν εύκολο για μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να κινηθεί στη λογική του «παραλάβαμε καμένη γη» και να ρίξει το ανάθεμα στην προηγούμενη, η οποία μάλιστα πέρασε και τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και τη 13η σύνταξη. Δεν το έκανε και ορθά.

Πρώτον, διότι θα πυροβολούσε η ίδια τα πόδια της με το «καλημέρα». Παραδοχή σε αυτήν τη φάση ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν το 2019 σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει και χώρος για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θέλει να ψηφίσει η νέα κυβέρνηση για το 2020. Από την άλλη, η αξιοπιστία των εκτιμήσεων που κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης αλλά εθνικό ζήτημα.

Ύστερα από αυτό το ξεκαθάρισμα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πρώτη δύσκολη μάχη, η έκβαση της οποίας όμως μπορεί να είναι καθοριστική για ολόκληρη την επόμενη 4ετία.

Υπερασπιζόμενη την πρόβλεψη ορθής εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού η κυβέρνηση μπαίνει αυτομάτως «απέναντι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλείται να αποδείξει την ακρίβεια των λεγομένων της. Αν τα καταφέρει το κέρδος θα είναι πολλαπλό. Δεν θα τεθεί ποτέ και για κανέναν λόγο θέμα λήψης διορθωτικών μέτρων, ενώ θα κερδηθεί και η μάχη της αξιοπιστίας εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.

Επίσης, αν αποδειχθεί ότι «τα νούμερα βγαίνουν» και για τη νέα κυβέρνηση, θα εξασφαλιστεί ένα ακόμη επιχείρημα στη «μάχη των μαχών» για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όσο προφανές είναι το κέρδος, άλλο τόσο σαφής είναι και η ζημιά που θα υποστεί η χώρα αν δεν βγουν τα νούμερα κατά τη φετινή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η εθνική μάχη μόλις ξεκίνησε.