Τρόπους ώστε από τη μία να μην απεμπολήσει κρίσιμες προεκλογικές υποσχέσεις και από την άλλη να προετοιμάσει το έδαφος ώστε την κατάλληλη στιγμή να ανοίξει τη συζήτηση για το μεγάλο στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αναζητεί η κυβέρνηση.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η οικονομία, η ασφάλεια του πολίτη και η λειτουργία του κράτους είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, είναι οι τομείς που έχει επενδύσει για να προβεί σε αλλαγές που θα τονίσουν τη διαφορετικότητά της από την προηγούμενη κυβέρνηση και σκοπεύει πάνω σε αυτές να «κτίσει» το πολιτικό της κεφάλαιο.
Από την πρώτη ημέρα, λόγω και της μεγάλης καταστροφής στη Χαλκιδική αλλά και τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυβέρνηση βρέθηκε σε μεγάλη δοκιμασία, ενώ σειρά θεσμικών παρεμβάσεων (αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κλπ.) δείχνουν ότι έχει υπάρξει προετοιμασία ώστε το πρώτο εξάμηνο να αποτελέσει δείγμα γραφής.
Τα μεγαλύτερα ερωτηματικά ωστόσο, αφορούν την οικονομία και την εν αναμονή νέα συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Θεσμούς και τους εταίρους.
Αυτό ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης του περασμένου Σαββάτου στο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο, Γιώργο Ζαββό και Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς η κυβέρνηση ψάχνει τον τρόπο ώστε από τη μία να μην απεμπολήσει κρίσιμες προεκλογικές υποσχέσεις και από την άλλη να προετοιμάσει το έδαφος ώστε την κατάλληλη στιγμή και κυρίως έχοντας επιχειρήματα στο τραπέζι, να ανοίξει τη συζήτηση για το μεγάλο στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι στη σύσκεψη «συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου» ενώ υπήρχε η επισήμανση ότι «η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος», που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2019 και ενδεχομένως και για το 2020.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο στόχος της προσπάθειας που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες έχει να αποσπάσει το «οκ» των Θεσμών για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2021 και το 2022.
Ουδείς στην κυβέρνηση αναμένει ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι εύκολη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα μηνύματα από τους Ευρωπαίους προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σχετικά με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ήδη σταλεί αρχικά από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που είπε ότι ο στόχος αυτός αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος και είχε σημειώσει ότι δεν βλέπει πώς μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό και στη συνέχεια από την ίδια την Αγκέλα Μέρκελ, η οποία κάλεσε σε συνάντηση τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγο για αλλαγές στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε αυτό το τοπίο, σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δώσει το περίγραμμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, όπως αυτό θα αναπτυχθεί και κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης:
«Η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας» δήλωσε, ενώ στην ατζέντα της σύσκεψης ήταν και το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αναμένεται να ενσωματωθούν οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, μείωση του ΕΝΦΙΑ, συντελεστών ΦΠΑ και φόρου σε επιχειρήσεις μεταξύ άλλων και αναμένεται να κατατεθεί έως τις 10 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους πρώην πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή, ενώ σήμερα συναντάται και και με τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποφασίσει για το ποιον θα ορίσει για νέο Επίτροπο, ενώ φέρεται να παλεύει για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα.