Ο νόμος που περιλάμβανε τις τελευταίες συγχωνεύσεις ΤΕΙ με Πανεπιστήμια ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Γράφαμε τότε ότι είναι πολύ δύσκολο μέσα σε 5 μήνες να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Γιατί η κατάργηση των ΤΕΙ, όπως ζητούσε ο ΟΟΣΑ, συνοδεύτηκε από την μετεξέλιξη κάποιων τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά, αλλά και την ίδρυση κάποιων εντελώς νέων τμημάτων, πράγμα που δεν πρότεινε ο ΟΟΣΑ.
Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή
[email protected]
Ο νόμος που περιλάμβανε τις τελευταίες συγχωνεύσεις ΤΕΙ με Πανεπιστήμια ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Γράφαμε τότε ότι είναι πολύ δύσκολο μέσα σε 5 μήνες να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Γιατί η κατάργηση των ΤΕΙ, όπως ζητούσε ο ΟΟΣΑ, συνοδεύτηκε από την μετεξέλιξη κάποιων τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά, αλλά και την ίδρυση κάποιων εντελώς νέων τμημάτων, πράγμα που δεν πρότεινε ο ΟΟΣΑ. Αυτά θα έπρεπε μέσα σε 5 μήνες να αποκτήσουν καθηγητές, πρόγραμμα σπουδών, κτίρια, γραμματεία, εξοπλισμό για τη στοιχειώδη αρχική λειτουργία και ένα σωρό άλλα πράγματα απαραίτητα για τη λειτουργία τους. Το εγχείρημα δύσκολο αν αναλογιστούμε ότι σ’ αυτούς τους 5 μήνες περιλαμβάνονται και οι καλοκαιρινοί. Εν τω μεταξύ προκηρύχθηκαν και οι εκλογές, που καθυστέρησαν τις διαδικασίες.
Ήρθε ο καιρός να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι και προφανώς έψαξαν τις ιστοσελίδες των τμημάτων για να δουν τα προγράμματα σπουδών. Γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν είχαν όλα τα τμήματα αναρτημένο στην ιστοσελίδα τους το πρόγραμμα σπουδών τους. Τι σημαίνει αυτό; Ή ότι δεν έχουν πρόγραμμα σπουδών ή ότι έχουν αλλά δεν το έχουν αναρτήσει. Πώς θα επιλέξει ο υποψήφιος σπουδές όταν δεν μπορεί να ξέρει τι θα σπουδάσει; Θα μετατραπεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σε ραντεβού στα τυφλά;
Αυτό που πάντα συμβουλεύουμε τους υποψηφίους είναι να κοιτάζουν τον οδηγό σπουδών του κάθε τμήματος που σκέφτονται να επιλέξουν. Κοιτάζοντας τα μαθήματα μπορούν να πάρουν μια ιδέα για το αντικείμενο σπουδών, τις πιθανές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν στις σπουδές τους σε σχέση με το μαθησιακό τους επίπεδο, τις γνώσεις και τις προτιμήσεις τους στα μαθήματα. Τι γίνεται όταν το τμήμα δεν έχει πρόγραμμα σπουδών;
39 τμήματα, από τα 133 τμήματα που ιδρύθηκαν φέτος, δεν έχουν αναρτημένο στην ιστοσελίδα τους πρόγραμμα σπουδών. Είναι σα να λένε δεν μας ενδιαφέρει να μας επιλέξετε δεν θέλουμε φοιτητές μια χαρά είμαστε και μόνοι μας. Είναι λογικό όταν ένα τμήμα είναι νέο να μην έχει προλάβει να οργανωθεί ακόμη. Όταν, όμως, το τμήμα αποτελεί μετεξέλιξη ενός προηγούμενου τμήματος ΤΕΙ αυτό σημαίνει ότι έχει κάποιους καθηγητές, κτίρια, γραμματεία έχει μία λειτουργία μέχρι τώρα. Γιατί δεν δημοσιεύει το νέο πρόγραμμα σπουδών του, αφού αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστημιακό τμήμα; Πιθανόν να υπάρχουν δυσκολίες που δεν τις γνωρίζουμε, αλλά πρέπει και οι υποψήφιοι φοιτητές να γνωρίζουν τι θα σπουδάσουν πριν επιλέξουν.
Πολλά τμήματα ανέβασαν τους οδηγούς σπουδών τους μετά την έναρξη υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, την τελευταία στιγμή, δηλαδή, αλλά τουλάχιστον έγινε αυτό που έπρεπε. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τα τμήματα που δεν έχουν αναρτημένο πρόγραμμα σπουδών στην ιστοσελίδα τους μέχρι τις 12/7/2019. Εντύπωση προκαλεί ότι από τα 39 τμήματα τα 13, το ένα στα τρία, δηλαδή, είναι τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συμβαίνει κάτι με την διαδικτυακή παρουσία του Πανεπιστημίου; Έχει τμήμα Πληροφορικής που θα μπορούσε να συντηρεί την ιστοσελίδα, ειδικά τώρα που είναι απαραίτητη η πληροφόρηση.
Κάποια άλλα προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόγραμμα σπουδών, συγκρότησαν προσωρινή γενική συνέλευση, όρισαν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, το δημοσίευσαν στο διαδίκτυο. Αυτό αποτελεί την αρχή, το στοιχειώδες, αλλά έγινε το πρώτο βήμα. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν και τα υπόλοιπα απαραίτητα ώστε οι νέοι φοιτητές να βρουν τον Οκτώβριο τα πάντα έτοιμα και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους με τους καλύτερους οιωνούς.