Πολιτική
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2006 20:14

Παραιτήσεις υπουργών ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

Τις παραιτήσεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ζήτησε εκ νέου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τις οποίες όπως είπε, αν και καθυστερημένες, τις θεωρεί επιβεβλημένες.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει επίσης θέμα παραμονής στην κυβέρνηση των υπουργών Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη και Εθνικής ¶μυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για λόγους ευθιξίας, επειδή -όπως τόνισε ο κ. Αθανασάκης- αν και αρμόδιοι για την υπόθεση δεν ενημερώθηκαν, άρα δεν έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και για λόγους ευθιξίας θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί.

Επίσης, ο κ. Αθανασάκης ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «να αφήσει τα χονδροειδή ψέματα», ενώ αμφισβήτησε ότι έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης:

- Όφειλαν να ενημερώσουν τη Βουλή και τα κόμματα για ένα μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας όπως οι ίδιοι το χαρακτήρισαν.

- Όφειλαν να ενημερώσουν την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών για να προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.

- Όφειλαν να ενημερώσουν όλα τα θύματα της παρακολούθησης, πολιτικών προσώπων και πολιτών. Αντίθετα τους εξέθεσαν σε κινδύνους αποκρύπτοντας ότι ήταν στόχοι παρακολούθησης και αποφάσισαν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους όχι όμως τη χώρα και τα θύματα των παρακολουθήσεων.

- Έπρεπε να ζητηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αφού γνώριζαν ότι είναι πιθανό να συσχετίζεται με τις υποκλοπές η αυτοκτονία υψηλόβαθμου στελέχους της Vodafone. Και κατηγορείται ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι «παρέστη ως μη όφειλε» στη συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τον Πρόεδρο της Vodafone.

Ειδικά για τον υπουργό Μεταφορών, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι αν ο κ. Λιάπης δεν έχει ενημερωθεί, σημαίνει ότι στην πράξη καταργήθηκε και αυτό είχε ως συνέπεια να μην επιληφθεί του θέματος η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Αναφορικά με τον κ. Σπηλιωτόπουλο τόνισε ότι αν και η υπόθεση παρουσιάστηκε ως «πρωτοφανές ρήγμα στην ασφάλεια της χώρας», ο υπουργός ¶μυνας αρμόδιος για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών για την εθνική ασφάλεια, όπως αυτή, δεν ενημερώθηκε.

Αμφότεροι τόνισε ο κ. Αθανασάκης, όφειλαν να είχαν παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας και πρόσθεσε ότι στην υπόθεση αυτή είναι αυταπόδεικτη η ευθύνη του πρωθυπουργού ο οποίος, όπως και η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη υπόθεση επιχειρούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1150085.htm , ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι ο κ. Ρουσόπουλος μπορεί να κοροϊδεύει τον εαυτό του αλλά κανέναν άλλο. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη. Ο κ. Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ούτε υπεύθυνα ούτε θεσμικά κινήθηκε, καθώς δεν ενημέρωσε τις ανεξάρτητες αρχές, όπως είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Επίσης, ο κ. Αθανασάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες πολιτικά και θεσμικά και καινοφανείς κατασκευές τις θεωρίες, όπως τις χαρακτήρισε, του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και την μη ενημέρωση των ανεξάρτητων αρχών.

Σε ερώτηση γιατί δεν ζητούνται οι παραιτήσεις των κ.κ. Ρουσόπουλου και Μολυβιάτη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αναφερόμενος μόνο στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον οποίο χαρακτήρισε σκηνοθέτη μιας καλοστημένης παράστασης η οποία πάντως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα για την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση τέλος, αν το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα Παπαγγελόπουλου, ο κ. Αθανασάκης απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της χωρίς επεμβάσεις από την κυβέρνηση, όπως κατά σύστημα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Πηγή ΑΠΕ