Τη συγκρότηση Προεδρίας της Κυβέρνησης με στόχο τον συντονισμό και την υποστήριξη του έργου των υπουργείων, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, αλλά και τη δημιουργία μηχανισµού παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας, που παρουσίασε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τη συγκρότηση Προεδρίας της Κυβέρνησης με στόχο τον συντονισμό και την υποστήριξη του έργου των υπουργείων, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, αλλά και τη δημιουργία Μηχανισµού Υποστήριξης και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας, που παρουσίασε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Κομβικό ρόλο στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης θα έχει η προεδρία της κυβέρνησης με δύο Γενικές Γραμματείες και το πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «ΜΑΖΙ».
Οι άξονες του νέου μοντέλου
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Γεραπετρίτης, η φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης προσδιορίζεται από τις εξής βασικές αρχές:
Ακολουθούν οι κανόνες λειτουργίας επιτελικού σχήµατος διακυβέρνησης:
«Αποφυγή σύγκρουσης συµφερόντων»
Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η «Αποφυγή σύγκρουσης συµφερόντων» η οποία προβλέπει:
Συγκρότηση Προεδρίας της Κυβέρνησης
Συγκροτείται η Προεδρία της Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό:
Ο συντονισµός των υπουργείων οµαδοποιείται σε οµοιογενείς δράσεις.
Επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Συντονισµού Κυβερνητικού Έργου, που επικοινωνεί με τις Γ.Γ. Συντονισµού Εσωτερικών Πολιτικών, Γ.Γ. Συντονισµού Οικονοµικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Γ.Γ. Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.
Τα ομοειδή υπουργεία είναι: Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Άµυνας, Παιδείας και Θρησκευµάτων, Υγείας.
Δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα υπουργεία: Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, Τουρισµού-Πολιτισµού και Αθλητισµού, Υποδοµών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η επιτελική δοµή Πληροφοριακού Συστήµατος Παρακολούθησης «ΜΑΖΙ» περιλαμβάνει: Α' Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Β' Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Γραφείο Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.
Διεύθυνση Αναλύσεων και Διαβούλευσης
Δημιουργείται από την πρώτη µέρα διακυβέρνησης Μηχανισµός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου µε σκοπό τη συστηµατική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των υπουργείων και την έγκαιρη παρέµβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής του.
Κύρια δομικά στοιχεία του είναι:
Το Πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ»
Το ΜΑΖΙ αποτελεί το νέο κεντρικό πληροφοριακό σύστηµα για τον συντονισµό του κυβερνητικού προγράμματος.
Το πρόγραμμα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα/ενέργειες που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις. Προσδιορίζει τα κατά περίπτωση συναρµόδια υπουργεία, καθώς και τους συναρµόδιους φορείς και ελέγχει τον προγραμματισμό κάθε δράσης µε βάση το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.
Επίσης περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράμματος και υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράμματος µε προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της τετραετίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ