Την έκθεση για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων από τα νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στα παλαιά 15, αναμένεται να υιοθετήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από πρωτοβουλία του αρμόδιου για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Επιτρόπου Β. Σπίντλα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Επιτροπή, μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την προσχώρηση των νέων κρατών - μελών στην ΕΕ, τάσσεται σαφώς υπέρ της άρσης των περιορισμών στην αγορά εργασίας, καθώς η έκθεση Σπίντλα, διαβεβαιώνει πως η ροή των εργαζομένων μεταξύ των δέκα νέων κρατών μελών και των δεκαπέντε παλαιών είναι περιορισμένη και συνεπώς δεν επηρεάζει την αγορά εργασίας στην Ε.Ε..
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι το ποσοστό των εργαζομένων από τις νέες χώρες δεν ξεπερνά το 1% του συνόλου των απασχολουμένων.
Ειδικότερα, η εν λόγω έκθεση εξετάζει τη ροή των εργαζομένων από τα οκτώ νέα κράτη μέλη (εξαιρούνται η Μάλτα και η Κύπρος) προς τα παλαιά δεκαπέντε, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή μετά τη διεύρυνση. Επίσης, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία που αφήνουν ελεύθερη την αγορά εργασίας για τους υπηκόους των νέων κρατών μελών από το Μάιο του 2004, δεν σημειώθηκε ιδιαίτερα μεγάλη εισαγωγή εργαζομένων.
Ως εκ τούτου, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μετακίνηση των εργαζομένων δεν εξαρτάται από τους τυχόν περιορισμούς, αλλά από τις ευκαιρίες εργασίας και την κατάσταση της αγοράς στην κάθε χώρα, καλώντας τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τους περιορισμούς που θέτουν για τη μετακίνηση των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι η συνθήκη προσχώρησης των νέων κρατών - μελών, προβλέπει ασφαλιστική ρήτρα για την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων εφαρμόζοντας το λεγόμενο σύστημα «δύο συν τρία συν δύο». Δηλαδή, τα παλαιά κράτη - μέλη μπορούν να περιορίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων από τις νέες χώρες για δύο χρόνια, μετά για τρία και μετά για δύο. Μετά το πέρας των δύο πρώτων ετών, δηλαδή μέσα στο 2006, τα κράτη μέλη πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τους λόγους για τους οποίους θέτουν περιορισμούς στην αγορά εργασίας τους και αν το κρίνουν απαραίτητο, να τους παρατείνουν για επιπλέον τρία χρόνια και μετά για δύο.
Πηγή ΑΠΕ