Να στείλει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, στέλνει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την ελληνική κοινωνία, τους Θεσμούς, τις αγορές και τους εταίρους της χώρας, υιοθετώντας ταχείς ρυθμούς, από την πρώτη ημέρα. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς σχεδιασμού, που στόχο έχει να γίνουν σημαντικές κινήσεις σε μεγάλα θέματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης και ως το τέλος του χρόνου, η νέα κυβέρνηση να έχει δώσει τις πρώτες τις εξετάσεις.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Να στείλει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, στέλνει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την ελληνική κοινωνία, τους Θεσμούς, τις αγορές και τους εταίρους της χώρας, υιοθετώντας ταχείς ρυθμούς, από την πρώτη ημέρα.
Πρόκειται για την υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς σχεδιασμού, που στόχο έχει να γίνουν σημαντικές κινήσεις σε μεγάλα θέματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης και ως το τέλος του χρόνου, η νέα κυβέρνηση να έχει δώσει τις πρώτες τις εξετάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι από τις πρώτες κιόλας επαφές με ξένους ηγέτες, προετοιμάζονται τα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα, με σημαντικότερα αυτό στο Βερολίνο και τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου – πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς τον Σεπτέμβριο - και αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις το ταξίδι στη Λευκωσία και τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, που μόνο τυπικό χαρακτήρα δεν θα έχει, υπό τις συνθήκες στις ελληνοτουρκικές και τις τουρκοκυπριακές σχέσεις.
Σήμερα συνέρχεται το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι οι υπουργοί θα πάρουν φακέλους με τις προτεραιότητες του υπουργείου του σε βάθος εξαμήνου.
Από το επιτελείο του νέου Πρωθυπουργού, αφήνουν να διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα. Το δικό του, που θα έχει καθαρά εποπτικό ρόλο, των στενών συνεργατών του στο Μαξίμου που θα αποτελέσουν το διευθυντήριο, αλλά και το κέντρο ελέγχου της κυβέρνησης και των υπουργών που θα αναλάβουν να εκτελούν τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα θα παραδοθούν οι πρώτες προτεραιότητες σε κάθε υπουργό για το Α΄ εξάμηνο, που σημαίνει ότι έχουν προετοιμαστεί από πριν, έχουν προετοιμαστεί από τους στενούς συνεργάτες του νέου Πρωθυπουργού και όχι από τους υπουργούς που μόλις χθες ορκίστηκαν και προχθές έμαθαν το χαρτοφυλάκιό τους. Το μοντέλο λειτουργίας ταιριάζει με αυτό που παλαιότερα είχαν υιοθετήσει ο πατέρας του Πρωθυπουργού και αργότερα ο Κώστας Σημίτης. Ωστόσο οι συνεργάτες του προτιμούν να αναδεικνύουν τις ομοιότητες με τη λειτουργία του Λευκού Οίκου και τη γερμανική καγκελαρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον «πρωινό καφέ» κάθε πρωί θα συμμετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο προσωπάρχης του Μαξίμου Άκης Σκέρτσος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη και η τελευταία που θα γίνει στη Βουλή και η ομιλία του Πρωθυπουργού θα μεταδοθεί ζωντανά. Αυτές που θα ακολουθήσουν θα γίνονται στο Μαξίμου, χωρίς τη συμμετοχή των υφυπουργών, αλλά μόνο των υπουργών (με την εξαίρεση των υφυπουργών που θα μετάσχουν λόγω της ατζέντας), σε μία συμβολική κίνηση για να αναδειχθεί η απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της Βουλής.
Στην προσπάθειά του να δείξει ότι θα κινηθεί σε διαφορετικό ύφος και ήθος από την προηγούμενη κυβέρνηση και την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη τον κατηγορεί για την απόφασή του να έχει υπό τις δικές του αρμοδιότητες τη λειτουργία της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, ο νέος Πρωθυπουργός δίνει εντολές λειτουργίας και συμπεριφοράς στους υπουργούς (π.χ. απαγόρευση πρόσληψης μετακλητών υπαλλήλων με Α και Β΄ βαθμό συγγένειας), ανακοινώνει τη μείωση των Γενικών Γραμματέων από 93 σε 60 και έχει έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια προς κατάθεση.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση, μόλις ανοίξει η Βουλή στις 23 Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα είναι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η ρύθμιση, θα είναι η αφορμή και για την πρώτη κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, που φέρεται να επιμένει στην διατήρηση του, παρά το γεγονός ότι επισήμως πλέον υπάρχουν και αντίθετες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη που τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει αλλαγές και διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα, που επίσης θα δώσουν αφορμή για κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου να μη μείνουν ακυβέρνητοι, λόγω της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις που θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία και τις υπερεξουσίες του υπουργείου Πολιτισμού, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και των δασαρχών για να ξεμπλοκάρει το έργο στο Ελληνικό.
Στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ισχύσουν από τη 1η Ιανουαρίου 2020. Στο νομοσχέδιο αυτό, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές της (10 Αυγούστου) θα περιλαμβάνονται και νέες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.
Σαφείς προτεραιότητες
Είναι επίσης σαφές ότι από την πρώτη ημέρα, η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει δείγματα γραφής και αναδεικνύει τις προτεραιότητές της: