Πολιτιστικά
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 22:03

Πέθανε ο κινηματογραφικός παραγωγός Αρτούρ Μπράουνερ

Σε ηλικία 100 ετών, πέθανε στο Βερολίνο ο Αρτούρ Μπράουνερ, Γερμανός κινηματογραφικός παραγωγός εκατοντάδων ταινιών, πολλές από τις οποίες είναι μεγάλες επιτυχίες αφιερωμένες στο Ολοκαύτωμα, όπως το «Europa, Europa».  

Σε ηλικία 100 ετών, πέθανε στο Βερολίνο ο Αρτούρ Μπράουνερ, Γερμανός κινηματογραφικός παραγωγός εκατοντάδων ταινιών, πολλές από τις οποίες είναι μεγάλες επιτυχίες αφιερωμένες στο Ολοκαύτωμα, όπως το «Europa, Europa».  

«Η Γερμανία έχασε έναν από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς κινηματογραφικούς παραγωγούς της. Το να βλέπουμε πώς ένας διωκόμενος Πολωνός Εβραίος μεταναστεύει μετά τον πόλεμο στη χώρα των δολοφόνων της οικογένειάς του, για να κάνει την παραγωγή ταινιών και να συμμετάσχει στη δημοκρατική ανοικοδόμηση της Γερμανίας, είναι ένα μεγάλο δώρο για τη χώρα μας», ανέφερε -σε ανακοίνωσή της- η υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκράτερς.  

Γεννημένος την 1η Αυγούστου 1918 στην πόλη Λοτζ, γιος ενός εμπόρου ξυλείας, επιβίωσε της εξόντωσης των Εβραίων της Πολωνίας καταφεύγοντας με την οικογένειά του στη Σοβιετική Ένωση. Ο Αρτούρ Μπράουνερ μετανάστευσε στο Βερολίνο μετά τον πόλεμο και ίδρυσε την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών CCC, στον αμερικανικό τομέα της πόλης. Ένα άλλο μέρος της οικογένειάς του μετανάστευσε στο Ισραήλ.   Μεγάλος θαυμαστής του Φριτς Λανγκ, ήταν ο παραγωγός, μέσα σε 70 χρόνια, περισσότερων από 300 ταινιών, πολλές από τις οποίες έγιναν επιτυχίες, όπως η σειρά γερμανικών γουέστερν με ήρωα τον Ινδιάνο Βινέτου. Αυτές οι πολύ επικερδείς παραγωγές τού επέτρεψαν να χρηματοδοτήσει ταινίες για την ιστορία του Ολοκαυτώματος -έμμονη ιδέα μιας ολόκληρης ζωής γι’ αυτόν τον επιζώντα και ένα θέμα που άργησε να φθάσει στις γερμανικές οθόνες.  

Μεταξύ των ταινιών που σημάδεψαν το κοινό και την κριτική είναι το «Europa, Europa», για ένα ορφανό Εβραιόπουλο που βρίσκεται στην καρδιά της ναζιστικής ελίτ (1990) αλλά και το «The White Rose» (Λευκό Ρόδο του 1982) για ένα δίκτυο Γερμανών αντιστασιακών.  Το 1972, η ταινία στην οποία ήταν συμπαραγωγός, «Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι» -για τη χρυσή ιταλική εβραϊκή νεολαία στην αυγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των διώξεων, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζόρτζιο Μπασάνι, σε σκηνοθεσία του Βιτόριο ντε Σίκα-, κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.