Πολιτική
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 17:43

Τι αλλάζει στην επαγγελματική εκπαίδευση

Υπέρ της ανάγκης ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τάσσεται το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή την απόφαση της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για την μετατροπή των ΤΕΕ σε Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/07/1150439.htm .

Τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) θα διακρίνονται σε ημερήσια και εσπερινά. H φοίτηση στα ημερήσια θα είναι τριετής, ενώ στα εσπερινά τετραετής. Στην A' τάξη τους εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου χωρίς εξετάσεις. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της A' τάξης αποβλέπει στην παροχή Γενικής Παιδείας και βασικών τεχνο-επαγγελματικών γνώσεων. Οι μαθητές εκτός από τα μαθήματα της Γενικής Παιδείας θα επιλέγουν κύκλο μαθημάτων συναφών επαγγελματικών τομέων. Στη Γ' τάξη, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μαθήματα επιλογής Γενικής Παιδείας ή μαθήματα για την απόκτηση πρόσθετων τεχνικών επαγγελματικών γνώσεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας θα είναι ίδια με τα διδασκόμενα στα Γενικά Λύκεια, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου προαγόμενοι στη B' τάξη, θα μπορούν να εγγράφονται στη B' τάξη του ΕΠΑΛ έπειτα από παρακολούθηση ειδικού εντατικού προγράμματος, ενώ και οι μαθητές του ΕΠΑΛ θα μπορούν να εγγράφονται στην B' τάξη του Γενικού Λυκείου. Στους αποφοίτους του ΕΠΑΛ θα χορηγείται απολυτήριο καθ' όλα ισότιμο με του γενικού και πτυχίο επιπέδου 3, που θα τους δίνει δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να συνεχίσουν σπουδές στα IEK.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει την ανάγκη οι προτάσεις να συνοδεύονται και με αντίστοιχη αύξηση της σημερινής υποχρηματοδότησης, που θα επιτρέπει την υλοποίηση των στόχων και να τεθεί ως προτεραιότητα, ειδικά για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, η επάρκεια και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, που βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.