Πολιτική
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 16:29

Συστάσεις του υπ. Υγείας για την αντιμετώπιση της ιλαράς

Συστάσεις για την αντιμετώπιηση της ιλαράς που παρουσιάζει έξαρση, ειδικά στη Βόρεο Ελλάδα, απηύθυνε με ανακοίνωσή του το υπουργεί Υγείας.

Όπως επισημαίνεται, από το Νοέμβριο του 2005 παρατηρείται στη χώρα μας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς κυρίως στη Β. Ελλάδα. Όπως σημειώνει το υπουργείο, πρόκειται για περιορισμένη έξαρση κρουσμάτων, που έχει συμβεί και στο παρελθόν και αφορά κυρίως ανεμβολίαστα παιδιά -πρωτίστως προσχολικής και δευτερευόντως σχολικής ηλικίας. Σε σημαντικά πολύ μικρότερη συχνότητα εμφανίζονται κρούσματα σε εφήβους και νέους ενηλίκους που είτε είναι ανεμβολίαστοι, είτε είναι ελλιπώς εμβολιασμένοι [δηλαδή έχουν κάνει μία και όχι δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας (ΜΜR)].

Ως συνέπεια των παραπάνω συνιστώνται:

Α. Για τα παιδιά των νομών, στους οποίους παρατηρείται η έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς- να γίνεται ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (ΜΜR) από την ηλικία των 6 μηνών. Οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου MMR για τα παιδιά αυτά θα γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως με τον παιδίατρό τους, τους θεράποντες ιατρούς των Ασφαλιστικών Φορέων και τις κατά τόπους Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Β. Για τα υπόλοιπα παιδιά του συνόλου της χώρας που είναι ανεμβολίαστα, ή έχουν εμβολιαστεί με μια δόση του εμβολίου MMR και δεν έχουν ιστορικό νόσησης από ιλαρά, συνιστάται η ανάγκη τήρησης του εμβολιαστικού σχήματος όπως αυτό αναφέρεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δηλαδή χορήγηση μιας δόσης στην ηλικία των 12-15 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4 ως 6 ετών.

Γ. Για τους ενήλικες έως 35 ετών που δεν έχουν ιστορικό νόσησης από ιλαρά ή είναι ανεμβολίαστοι ή είναι εμβολιασμένοι με μία μόνο δόση MMR και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου , συνιστάται αρχικά η χορήγηση μιας δόσης MMR.

Ιδιαίτερη έμφαση σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθεί στις παρακάτω ομάδες υψηλού κινδύνου, υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας:

i) ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παιδιατρικών κλινικών, παθολογικών κλινικών, Τ.Ε.Π και Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ii) προσωπικό βρεφονηπιακών σταθμών

iii) φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν την κλινική τους άσκηση

Εξάλλου, σημειώνεται ότι η επιτήρηση της επιδημιολογικής έξαρσης συνεχίζεται.