Πολιτική
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 16:55

«Μπορούσε να γνωρίζει ο αυτόχειρας»

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι ο αυτόχειρας Κ. Τσαλικίδης, λόγω της θέσης του στην Vodafone, αλλά και των γνώσεων που είχε, θα μπορούσε αν είχε συμβεί κάτι στα συστήματα, να το αντιληφθεί αμέσως, έκανε ο πρώην διευθυντής Ασφαλείας Πληροφοριών της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανείς «που να μην συνδέει την αυτοκτονία με τις υποκλοπές». Eν τω μεταξύ, τρία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα θυμάτων υποκλοπών, δεν χρησιμοποιούσαν κινητά της Vodafone την επίμαχη περίοδο.

ΕΠΙ περίπου τρεις ώρες κατέθετε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ι. Διώτη, που ερευνά τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, ο πρώην διευθυντής Ασφαλείας Πληροφοριών της εταιρείας, Γ. Κωνσταντινόπουλος.

Ο μάρτυρας, που πλέον εργάζεται στον ΟΤΕ, είχε παραιτηθεί από την Vodafone για προσωπικούς λόγους τον Δεκέμβριο του 2004.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την έξοδο του από το εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε την υπόθεση της αυτοκτονίας «πολύ σοβαρή», ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανείς «που να μην συνδέει την αυτοκτονία με τις υποκλοπές».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εκτίμησε ότι ο Τσαλικίδης, λόγω της θέσης του στην εταιρεία, αλλά και των γνώσεων που είχε, θα μπορούσε αν είχε συμβεί κάτι στα συστήματα, να το αντιληφθεί αμέσως. Αύριο αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα Διώτη ο αδελφός του αυτόχειρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αναστάσιος Καραμάριος δήλωσε στη ΝΕΤ 105-8 ότι θα κληθεί να καταθέσει ο δ/σ της Vodafone Γ. Κορωνιάς καθώς και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Φ. Πετσάλνικος τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλα ονόματα στη λίστα των παρακολουθήσεων.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα δέκα ακόμα προσώπων που παρακολουθούνταν μέσω του δικτύου της Vodafone. Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που κατείχαν υπηρεσιακές συσκευές.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται ο κ. Φ. Νασιάκος πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Γ. Αγγελάκος νυν αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Αν. Δημοσχάκης προϊστάμενος επιτελείου Αρχηγείου ΕΛΑΣ, ο κ. Β. Κωνσταντινίδης διευθυντής διεύθυνσης ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Γ. Μητρόπουλος επιτελάρχης, ο κ.Δ. Γαλίκας ταξίαρχος της αντιτρομοκρατικής, ο κ.Γ. Γαλιάτσος διευθυντής ασκήσεων Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Στ. Σύρρος πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, ο κ. Ευστρ. Κυριακάκης διευθυντής Εγκληματολογικού καθώς και το τηλέφωνο του αυτοκινήτου του διοικητή της ΕΥΠ.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε σήμερα ότι «από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση είχε πει ότι υπάρχουν αριθμοί τηλεφώνων που δεν ανήκουν σε πρόσωπα, αλλά σε άλλους φορείς», και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξειδικεύοντας, είχε δηλώσει «πως στον κατάλογο υπήρχε το σύνολο σχεδόν των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, Δημόσιας Τάξης κλπ» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/08/1150872.htm .

Ωστόσο, όπως προκύπτει δεν χρησιμοποιούσαν κινητά της Vodafone ο κ. Νασιάκος και οι αντιστράτηγοι Σύρρος και Κυριακάκης. Ο κ. Νασιάκος μιλώντας στον ALPHA 98,9 απέδωσε το λάθος σε κακή υπηρεσιακή συνεννόηση.

Ο κ. Νασιάκος ήταν κάτοχος κινητού της Vodafone έως τον Αύγουστο του 2001 οπότε και έγινε αρχηγός.

Από τότε το κινητό Vodafone που χρησιμοποιούσε το πήρε ο προϊστάμενος της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και το κατείχε έως και τον Μάρτιο του 2005. Το ίδιο όπως φαίνεται, έχει γίνει και με τον αντιστράτηγο Ευστράτιο Κυριακάκη.

Τέλος, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΕΥΠ δεν υφίσταται «ομάδα OLAF», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα.

Οπως διευκρινίζεται, η OLAF είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της απάτης, που παρέχει στα κράτη - μέλη την απαιτούμενη στήριξη και τεχνογνωσία. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΠ προμηθεύτηκε εξοπλισμό, που ουδεμία σχέση έχει και ουδεμία δυνατότητα παρέχει για την υποκλοπή συνδιαλέξεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/08/1150856.htm .

Εν τω μεταξύ, κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Για αντιφάσεις υπουργών έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/08/1150836.htm , ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση. Το ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/08/1150858.htm και ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί ότι είναι σαφές πια ότι υπάρχει αμερικανική εμπλοκή http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/08/1150896.htm .