Εννέα παρεμβάσεις στην οικονομία περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει μια πρόγευση των πρώτων κινήσεων μιας γαλάζιας κυβέρνησης. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Πειραιώς τονίζει την ανάγκη για «ισχυρή εντολή», εστιάζοντας ιδιαίτερα στην προσέλκυση των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων των μικρότερων κομμάτων.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Εννέα παρεμβάσεις στην οικονομία περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει μια πρόγευση των πρώτων κινήσεων μιας γαλάζιας κυβέρνησης. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Πειραιώς τονίζει την ανάγκη για «ισχυρή εντολή», εστιάζοντας ιδιαίτερα στην προσέλκυση των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων των μικρότερων κομμάτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον καταφέρει να λάβει «καθαρή εντολή» από το εκλογικό σώμα, οι πρώτες ενέργειες - προτεραιότητες έχουν ως εξής:
1. Έκδοση των δύο απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χθες πως «μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό και για τη δυνατότητα να γίνει ένα έργο αναπτυξιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, το οποίο θα αλλάξει την όψη της Αθήνας». Αναφερόμενος στην κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε επεσήμανε πως αυτό έγινε «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ποτέ αυτό το έργο. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνει δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα». Προσέθεσε πως αυτή η υπουργική απόφαση θα ανακληθεί και το έργο θα προχωρήσει.
2. Μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2020. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας θα είναι 30%. Στόχος είναι η πρώτη δόση να είναι μειωμένη κατά 20% μεσοσταθμικά.
3. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό επίσης θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2020 (θα αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019).
4. Εναρμόνιση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση. Δηλαδή, να επανέλθουν όλα τα προϊόντα στον συντελεστή του 13%. Με βάση τον σχεδιασμό αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα και από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Η εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πως δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα, γιατί όταν δοκιμάστηκε στο παρελθόν βελτιώθηκε η φορολογική συμμόρφωση.
5. Επανεξέταση του πλαισίου των 120 δόσεων για να γίνει πιο απλό και να ενταχθούν επιχειρήσεις. Η Πειραιώς επισημαίνει πως στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πάρουν ανάσα και να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.
6. Αντιμετώπιση του προβλήματος των μικρών οφειλών στο Δημόσιο (π.χ. όσων χρωστάνε μέχρι 3.000 ευρώ). Στόχος είναι απλές ρυθμίσεις και ελάχιστη δόση, ειδικά για τα μικρά ποσά, 20 ευρώ ώστε οι πολίτες να πληρώνουν.
7. Μείωση της φορολογίας στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς να μειώνεται το αφορολόγητο όριο.
8. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, ρύθμιση που αφορά πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο.
9. Αύξηση του κατώτερου μισθού σε διπλάσιο ποσοστό από τον ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει μέσα σε μία τριετία τα 730 ευρώ.
Παράλληλα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει πως σταδιακά -στο δεύτερο μισό της τετραετίας πιθανότατα- ο ΦΠΑ θα πέσει στο 11% από το 13% και στο 22% από το 24% (με διατήρηση του συντελεστή 6%). Όσον αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στόχος είναι να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο, ενώ στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού οι εισφορές για σύνταξη από 20% θα πάνε στο 15%.
Για το 2019 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως δεν υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια «για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Τσίπρας πήρε το επίδομα που δινόταν πάντα στο τέλος του χρόνου και το έδωσε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές».
Στην Πειραιώς εστιάζουν ιδιαίτερα και στην «ψήφο εμπιστοσύνης» που δίνουν οι αγορές, όπως αποτυπώνεται και από την πορεία των ομολόγων. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι αγορές, που είναι ο τελικός κριτής, προεξοφλούν τη «γαλάζια» νίκη και θεωρούν πως αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία «είναι λογικά και εφαρμόσιμα. Διότι εάν θεωρούσαν ότι δεν είναι εφαρμόσιμα δεν θα υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση».