Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης (τ. Α’, αρ. 112) το Προεδρικό Διάταγμα (71/2019) για τα Μητρώα Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (ΜΗ.Τ.Ε).
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης (τ. Α’, αρ. 112) το Προεδρικό Διάταγμα (71/2019) για τα Μητρώα Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (ΜΗ.Τ.Ε).
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την έκδοση του Προεδρικού αυτού Διατάγματος ολοκληρώνεται μία σειρά κρίσιμων και καινοτόμων παρεμβάσεών του στον χώρο παραγωγής τεχνικών έργων της χώρας, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων, με τη θεσμοθέτηση σύγχρονων και αποτελεσματικών διαδικασιών και μηχανισμών με τους οποίους η Πολιτεία διασφαλίζει και εγγυάται τη διαφάνεια στην ανάθεση και κατασκευή των τεχνικών έργων, τον εξορθολογισμό του κόστους τους, την εγκαθίδρυση και λειτουργία συστήματος αντικειμενικής αξιολόγησης όλων των τεχνικών, ποιοτικών και οικονομικών παραμέτρων και συντελεστών ανάπτυξης και υλοποίησης των τεχνικών έργων ανά τη χώρα.
Όπως σημειώνει, με την ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού Μητρώου Συντελεστών Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων και Μελετών (ΜΗ.ΤΕ), η Πολιτεία διαθέτει πλέον όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει «χρόνιες αδυναμίες, παθογένειες και στρεβλώσεις που ταλάνισαν το σύστημα ανάπτυξης των ιδιωτικών και δημοσίων έργων και είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των έργων, μελετών και τεχνικών υπηρεσιών, την κατασπατάληση δημοσίων πόρων, την υπερκοστολόγηση έργων, την άσκοπη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις, τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και εν τέλει την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία του Έλληνα φορολογούμενου».
Το Μητρώο αποτελεί το αξιόπιστο σύστημα καταγραφής, παρακολούθησης και ελέγχου της δραστηριότητας όλων των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων, ακόμη και εκείνων για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν η τήρηση μητρώου, όπως δημόσιους υπαλλήλους, τεχνίτες, τεχνικούς συμβούλου κ.α.
Στη βάση αυτού του συστήματος αξιολογείται αντικειμενικά και βεβαιώνεται από την Πολιτεία έγκυρα και έγκαιρα η τεχνική ικανότητα και καταλληλότητα όλων των εμπλεκομένων στην κατασκευή τεχνικών έργων της χώρας (ιδιωτικών και δημοσίων).
Σε συνδυασμό με το ήδη ψηφισθέν Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης τεχνικών έργων (ΚΗΣΠΑΤΕ), υφίσταται πλέον το ολοκληρωμένο πλαίσιο για τα τεχνικά έργα της χώρας (δημόσια και ιδιωτικά), που, κατά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εξασφαλίζει: