Πολιτική
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 17:05

Νέα στοιχεία, εξηγήσεις, μηνύσεις και απαγωγή

ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ ο μίτος των υποκλοπών, μετά την αποκάλυψη για απαγωγή στη Σόφια από τη CIA, το 2004, του επιχειρηματία Βασίλη Κατσικέα, το τηλέφωνο του οποίου παρακολουθούνταν. Εν τω μεταξύ, οι οικείοι του αυτόχειρα Κ. Τσαλικίδη κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων ανθρωποκτονίας ή συμμετοχής σε αυτοκτονία, στην οποία καταγράφεται σημαντική μαρτυρία της μνηστής του Σάρας Γαλανοπούλου.

Πάνω από δύο ώρες κράτησε η ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Γ. Κορωνιά από την ηγεσία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση διατυπώνει αιτιάσεις κατά του πρωθυπουργού.

ΠΑΝΩ από δύο ώρες κράτησε η ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Γ. Κορωνιά και άλλων ανωτάτων στελεχών της εταιρείας, από την ηγεσία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για το θέμα των υποκλοπών.

Ο κ. Κορωνιάς προσερχόμενος δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

Σε εξέλιξη διαβούλευση των μελών της ΑΔΑΕ. Αναμένεται δελτίο Τύπου.

Νέα στοιχεία για το θέμα προκύπτουν από το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Γιώργου Κορωνιά, στις 23 Μαρτίου 2005, στη Δικαιοσύνη, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Ποντίκι» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/09/1151245.htm , ενώ το η κοινή γνώμη (78%) θεωρεί τις υποκλοπές πολύ σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες και το 80% είναι πεπεισμένο οι ότι οι παρακολουθήσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με το βαρόμετρο του μηνός Φεβρουαρίου που διενήργησε η εταιρεία VPRC για το ραδιοσταθμό Σκάι στις 6 και 7 Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό επίπεδο και σε δείγμα 948 ατόμων.

Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη κατέθεσε ο αδελφός του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Επέδωσε στον εισαγγελέα και ημερολόγιο του αυτόχειρα, με τελευταία εγγραφή στις 28 Φεβρουαρίου 2005, δηλαδή εννέα ημέρες πριν από το θάνατό του. Οι οικείοι του Τσαλικίδη κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων ανθρωποκτονίας ή συμμετοχής σε αυτοκτονία στην οποία καταγράφεται μαρτυρία της μνηστής του Σάρας Γαλανοπούλου. Η κα Γαλανοπούλου υποστηρίζει ότι μερικές βδομάδες πριν το θάνατό του, ο Κώστας Τσαλικίδης της είχε πει πως «υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η Vodafone» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/09/1151379.htm .

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται και το τελευταίο ηλεκτρονικό μήνυμα του Τσαλικίδη που έστειλε σε συναδέλφους του δύο ώρες πριν το θάνατό του.

Το θέμα των υποκλοπών περιπλέκεται με τη νέα πτυχή που ήρθε στο φως ότι ο κ. Βασίλης Κατσικέας ενώ βρισκόταν στη Σόφια τον Ιούλιο του 2004 απήχθη από πράκτορες της CIA και ανακρίθηκε για 12 ώρες http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/09/1151291.htm .

Παράσταση πολιτικής αγωγής κατέθεσε στον 24ο τακτικό ανακριτή, Γιώργο Ακτύπη, που διενεργεί κύρια ανάκριση για την υπόθεση των υποκλοπών, ο δικηγόρος του κ. Κατσικέα, ώστε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της υπόθεσης του πελάτη του και αυτής των υποκλοπών.

Ο συνήγορος του επιχειρηματία, Αντώνης Βγόντζας, δήλωσε ότι δύο τηλέφωνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας» της οποίας ο κ. Κατσικέας ήταν μέλος και πρώην πρόεδρος, περιλαμβάνονταν στη λίστα των παρακολουθούμενων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο κ. Βγόντζας πρόσθεσε ακόμη πως αυτά τα δύο τηλέφωνα χρησιμοποιούνταν από το ζεύγος Κατσικέα.

Την απαγωγή Κατσικέα παραδέχτηκε και ο ΥΠΕΞ. «Η απαγωγή του Κατσικέα έγινε στη Βουλγαρία και πέραν αυτού ουδέν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε σχετικά: «Οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές έχουν πάγιες οδηγίες να συνδράμουν κάθε έλληνα πολίτη που προσέρχεται σε αυτές με νόμιμο αίτημα». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε ότι δεν έχει υπόψη του ανάλογα περιστατικά με άλλους έλληνες πολίτες http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/09/1151321.htm .

Εν τω μεταξύ, κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για παραπλάνηση, υποψίες, φημολογίες και συνομωσιολογία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειρισμούς συγκάλυψης και πολιτικής εκμετάλλευσης.

Επανέλαβε ακόμη ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/09/1151388.htm .

Αν αποδειχθεί ότι κάποια πρόσωπα έχουν προεξέχουσα ευθύνη για τις υποκλοπές, δεν πρόκειται να ομολογηθεί όλη η αλήθεια, δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι τα γεγονότα βοούν και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/09/1151353.htm .

«Ο κ. Καραμανλής επιλέγει το δρόμο της σιωπής», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας την άρνηση του Πρωθυπουργού να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/09/1151318.htm .

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης διαβεβαιώνει: «Δεν έχουμε τίποτα να κουβεντιάσουμε με τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές». «Φυσικά και υπάρχουν προβληματισμοί, η δικαιοσύνη, όμως, ασχολείται με την υπόθεση και θα κάνει το έργο της απερίσπαστη από την κυβέρνηση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προβληματίζεται από το γεγονός ότι ο κ. Γ. Κορωνιάς ενημέρωσε την κυβέρνηση μόλις έγινε η αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone, μολονότι επί έξι μέρες γνώριζε το θέμα των υποκλοπών.

Ως προς τη λειτουργία της εταιρείας Vodafone και το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε τις πάγιες αρχές ότι δηλαδή «αν παραβιάζεται ο νόμος, θα υπάρξουν συνέπειες».

Πορεία διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια προς την αμερικανική πρεσβεία. Πορεία θα γίνει την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη.