Πολιτική
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 10:23

Εκστρατεία της Ν.Δ. κατά αποχής και χαλαρής ψήφου

Μάχη για να πειστούν να πάνε στην κάλπη την Κυριακή όσοι πολίτες ακόμα το σκέφτονται ή είναι αρνητικοί, δίνει η Νέα Δημοκρατία. Έχοντας «κλειδώσει» την πρώτη θέση, οι αναλύσεις που γίνονται στην Πειραιώς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δύο είναι οι συνθήκες για να καταφέρουν το στόχο της ισχυρής αυτοδυναμίας:

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Μάχη για να πειστούν να πάνε στην κάλπη την Κυριακή όσοι πολίτες ακόμα το σκέφτονται ή είναι αρνητικοί, δίνει η Νέα Δημοκρατία. Έχοντας «κλειδώσει» την πρώτη θέση, οι αναλύσεις που γίνονται στην Πειραιώς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δύο είναι οι συνθήκες για να καταφέρουν το στόχο της ισχυρής αυτοδυναμίας:

Πρώτον, η συμμετοχή των πολιτών την Κυριακή να κινηθεί σε κανονικά επίπεδα - π.χ. στο 64% των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, που όμως είναι 8% πάνω από το 56% των πρόσφατων ευρωεκλογών, κάτι καθόλου αυτονόητο υπό τις συνθήκες που θα επικρατήσουν την Κυριακή.

Δεύτερον, η ψήφος προς τα μικρά κόμματα και κυρίως η ψήφος προς τη Χρυσή Αυγή, την Ελληνική Λύση αλλά και τη ΜΕΡΑ 25 - η «χαλαρή ψήφος» όπως χαρακτηρίζουν τα μεγάλα κόμματα παραδοσιακά την ψήφο προς τα μικρά κόμματα – να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ει δυνατόν η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική ή εξακομματική. Τρεις ημέρες πριν από τη επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου, στην Πειραιώς δεν το παραδέχονται, αλλά θέλουν μέσα στη Βουλή τον Γιάννη Βαρουφάκη και τη ΜΕΡΑ 25 και εκτός τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, ει δυνατόν και τη Χρυσή Αυγή.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ της συμμετοχής και κατά της «χαλαρής» ψήφου. Οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη γνωρίζουν ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους αποφασίζουν αν θα ψηφίσουν και τι θα ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα και ένας στους τρεις το τελευταίο τριήμερο πριν από την Κυριακή των εκλογών. Ελπίζουν δε ότι και σε αυτές τις εκλογές θα ισχύσει αυτό που έχει καταγραφεί και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ότι ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος που αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα ή το τελευταίο τριήμερο, στηρίζει τελικά τον πιθανό νικητή των εκλογών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, στην τελική ευθεία προς την Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά θα μιλούν συνεχώς για την ανάγκη να δοθεί ισχυρή εντολή στην επόμενη κυβέρνηση, να υπάρξει σταθερή και ισχυρή πλειοψηφία την επόμενη ημέρα των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα διευκρινίσει ότι δεην ζητά «λευκή επιταγή», αλλά «ισχυρή εντολή» ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει τη δύναμη να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και να αντιμετωπίσει προβλήματα. Έτσι ώστε η στήριξη που θα αναζητήσει για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της για τις απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα ή ακόμα και για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνθήκες συναίνεσης το 2020, να είναι εφικτή στήριξη.

Το έργο της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι εύκολο. Μία μεγάλη μερίδα των πολιτών έχει την αίσθηση ότι ψήφισε ήδη στις ευρωεκλογές και η ψήφος την Κυριακή δεν είναι και τόσο απαραίτητη και μία ακόμα μεγαλύτερη έχει τη γνώμη ότι από τη στιγμή που το κλίμα έχει διαμορφωθεί είτε πάει να ψηφίσει, είτε δεν πάει, δεν θα αλλάξουν και πολλά.        

Αυτή η «χαλαρή στάση» που σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται στις 7 Ιουλίου, στον πυρήνα πλέον της τουριστικής περιόδου με τους επαγγελματίες του τουρισμού, μόνιμους ή ευκαιριακούς να εργάζονται ήδη και αρκετούς εργαζόμενους να έχουν ήδη πάρει τις άδειές τους, είναι επίσης κάτι που προσπαθεί να παλέψει η Πειραιώς για να παρακινήσει τους πολίτες στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.