Απόψεις
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 07:00

Η θερινή ραστώνη και η κάλπη

«Οι κάλπες είναι άδειες». Με αυτήν ακριβώς τη φράση οι δύο βασικοί μονομάχοι -ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- προσπαθούν έστω και την ύστατη στιγμή να... αφυπνίσουν τους ψηφοφόρους και να περιορίσουν τα ποσοστά της αποχής.Οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης που γίνονται εν μέσω θέρους δυσκολεύουν τα κομματικά επιτελεία, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τα... μπάνια του λαού. Με τον υδράργυρο να έχει πάρει την ανηφόρα, το μεγάλο στοίχημα είναι οι πολίτες να προσέλθουν εκ νέου στην κάλπη και να μη στραφούν προς την κοντινότερη παραλία, γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.

Από την έντυπη έκδοση

της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

«Οι κάλπες είναι άδειες». Με αυτήν ακριβώς τη φράση οι δύο βασικοί μονομάχοι -ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- προσπαθούν έστω και την ύστατη στιγμή να... αφυπνίσουν τους ψηφοφόρους και να περιορίσουν τα ποσοστά της αποχής.

Οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης που γίνονται εν μέσω θέρους δυσκολεύουν τα κομματικά επιτελεία, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τα... μπάνια του λαού. Με τον υδράργυρο να έχει πάρει την ανηφόρα, το μεγάλο στοίχημα είναι οι πολίτες να προσέλθουν εκ νέου στην κάλπη και να μη στραφούν προς την κοντινότερη παραλία.

Μάλιστα το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, ενδεχομένως να αυξάνει τις τάσεις φυγής. Δηλαδή ένα τμήμα των ψηφοφόρων να θεωρήσει ότι όλα έχουν κριθεί και επομένως δεν χρειάζεται να ανατρέψει το καλοκαιρινό πρόγραμμά του για να... σταυρώσει τους υποψηφίους.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα κόμματα βάζουν στο τραπέζι προεκλογικά διλήμματα και επικεντρώνονται σε θέματα της καθημερινότητας σε μια προσπάθεια να αγγίξουν ένα μεγαλύτερο ακροατήριο. Λίγο πριν από την κάλπη οι πολιτικοί αρχηγοί ακολουθούν και την «παραδοσιακή» μέθοδο των περιοδειών για να ξεδιπλώσουν πτυχές του προγράμματός τους και να πολεμήσουν την αποχή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια... υποτονική προεκλογική περίοδο, που σε τίποτα δεν θυμίζει τις σφοδρές κοινοβουλευτικές μάχες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα θετικά είναι πως πρόκειται για μια αναμέτρηση που τα «θα» έχουν περιοριστεί, ίσως γιατί η πορεία στα μνημόνια άφησε πολύτιμες εμπειρίες στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Μια ανάσα πριν από την 7η Ιουλίου τα φώτα πέφτουν κυρίως σε όσους επέλεξαν μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για το κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσοστό του 20%, το οποίο μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ή μη της αυτοδυναμίας. Ενδιαφέρον δεν έχει μόνο αν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα επιμείνουν στην επιλογή τους (και δεν θα στραφούν στους μεγαλύτερους μονομάχους), αλλά και το κατά πόσο θα φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Ουσιαστικά σε αυτή την καλοκαιρινή αναμέτρηση το ποσοστό συμμετοχής μοιάζει να είναι το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν τα κόμματα. Η έκβαση αυτής της μάχης θα φανεί το απόγευμα της Κυριακής, όταν πια θα έχει πέσει η εκλογική αυλαία. Μέχρι τότε οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχίσουν την προσπάθεια «σαγήνευσης» των αναποφάσιστων...