Πολιτική
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 08:17

Το μπρα ντε φερ πριν από την κάλπη

Ο ένας εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός και ανοίγει ένα ένα τα χαρτιά του, ενώ ο άλλος προσπαθεί να υπερασπιστεί το έργο του και να διατηρήσει την αισιοδοξία στο κόμμα και το ακροατήριό του, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για κινήσεις που ετοιμάζει από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. 

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ο ένας εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός και ανοίγει ένα ένα τα χαρτιά του, ενώ ο άλλος προσπαθεί να υπερασπιστεί το έργο του και να διατηρήσει την αισιοδοξία στο κόμμα και το ακροατήριό του, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για κινήσεις που ετοιμάζει από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες στην Ελλάδα, μέχρι τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην Αθήνα την Πέμπτη και το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας με την τελευταία συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει την αυριανή διακαναλική συνέντευξη και προετοιμάζεται για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν σε περίπτωση νέας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές να αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέου κόμματος, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ένα γενικό προσκλητήριο προοδευτικών δυνάμεων και μεμονωμένων προσώπων, το οποίο θα απευθύνει προσωπικά. 

Οι μετρήσεις δίνουν πάνω - κάτω την ίδια εικόνα που έδιναν καθ’ όλο το διάστημα μετά τις ευρωεκλογές και οι δύο αρχηγοί γνωρίζουν ότι ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους αποφασίζει οριστικά τι θα ψηφίσει την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη, ο δε ένας στους τέσσερις το τελευταίο τριήμερο. 

Δέσμευση διάσωσης της ΔΕΗ

Στη χθεσινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει «ένα αναλυτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας» και βάζει στόχο «μέχρι το τέλος του χρόνου να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει βγει οριστικά από την κρίση». Αναφερόμενος στις «νάρκες» που αφήνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει στη ΔΕΗ. Λέει ότι «η “καταστροφή” που συνέβη δεν έχει προηγούμενο», δεσμεύεται ότι θα τη διασώσει και δηλώνει ότι «δεν μπορεί να μην ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με το νέο υπουργικό συμβούλιο. Αποφεύγει τις ερωτήσεις με φράσεις όπως «με ενδιαφέρει ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά», ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει κανένα υπουργείο, αλλά επιβεβαιώνει εμμέσως τις πληροφορίες περί «διευθυντηρίου» εντός του Μαξίμου, λέγοντας ότι «θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία του έργου των υπουργών του».

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ακόμα ότι δεν θα ανοίξουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, ότι θα υπάρξει μόνο μια μικρή διακοπή εργασιών κοντά στον 15Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα της Πειραιώς σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Ν.Δ. προβλέπει τη Δευτέρα 8 Ιουλίου ορκωμοσία του πρωθυπουργού και ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, 9 Ιουλίου ορκωμοσία της κυβέρνησης και πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρων της Βουλής στις 17 Ιουλίου, έτσι ώστε να προχωρήσει αμέσως μετά η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 

Εθνική επιτροπή με πρόσωπα κύρους
 

Στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ν.Δ. προαναγγέλλει τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής, με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, για την προετοιμασία του 2021, ως τη χρονιά - σταθμό που η Ελλάδα θα γιορτάσει τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο Κιλκίς, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ενότητας και δήλωσε βέβαιος ότι «η πολιτική απάντηση στις 7 Ιουλίου θα είναι ένα μήνυμα απέναντι στα ψέματα, τον λαϊκισμό, τον διχασμό και την πόλωση που ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

«Είναι ανάγκη στις 7 Ιουλίου να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκίνησε στις 26 Μαΐου» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με πολίτες στο Κιλκίς, ενώ έκανε και μία στάση στο περίπτερο του ΚΙΝΑΛ για να χαιρετήσει τα στελέχη που βρίσκονταν εκεί.

«Κανένας μόνος του στην κάλπη»

 «Όσοι ήδη έχουν αρχίσει να ράβουν κοστούμια είναι γελασμένοι γιατί την τελική κρίση την έχει ο ελληνικός λαός που θα μιλήσει στις 7 Ιουλίου. Η ελπίδα θα κερδίσει και πάλι την έπαρση και την αλαζονεία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στον Βόλο, όπου κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάει «κανένας μόνος του στην κάλπη, χωρίς να του εξηγήσουμε τι ακριβώς διακυβεύεται για τη ζωή μας την επόμενη μέρα».

 «Δεν κυνηγάμε ανεμόμυλους. Λέμε κάτι πολύ απλό. Ότι η ανατροπή θα έρθει εφόσον ο καθένας και η καθεμία από μας καταφέρει να πείσει άλλον έναν να έρθει στην κάλπη που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτόν τον τόπο, που δεν θέλει να γυρίσουμε πίσω» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε και κατηγόρησε εκ νέου την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν ότι «έχουν επιβάλει σιωπητήριο στην προγραμματική συζήτηση και κρύβουν όσο περισσότερο μπορούν τα όσα έχουν σχεδιάσει και που αποτελούν συνέχεια της κυβέρνησης Σαμαρά και αφορούν την κοινωνική λεηλασία προς όφελος των λίγων και ισχυρών». 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην προσπάθειά του να εμφανίζει τον κ. Μητσοτάκη ως κομμάτι του παρελθόντος, υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται προοπτική και ασφάλεια «που δεν μπορούν να προσφέρουν οι άνθρωποι που μας χρεοκόπησαν και μας λεηλάτησαν» και υποστήριξε ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ «το 2015, ήρθαμε να ενώσουμε, όχι να πάρουμε τη ρεβάνς, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη». 

Δικαιωμένος για τις επιλογές του

Από τον Βόλο ο κ. Τσίπρας είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τις επιλογές που έκανε, επιτέθηκε κατά των προηγούμενων πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμο και Α. Σαμαρά, ενώ και στο τελευταίο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο πρωταγωνιστή επανέλαβε ότι «εμείς δεν γεννηθήκαμε στα σαλόνια της εξουσίας. Ούτε μάθαμε την πολιτική στους διαδρόμους της εξουσίας, αλλά στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης για το δίκιο του λαού μας. Εμείς καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα».

Στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «propaganda» ο κ. Τσίπρας δηλώνει «αντισυμβατικός πρωθυπουργός», υποστηρίζει ότι «η κυβέρνησή του ήταν κλάσεις ανώτερη από τις προηγούμενες», χαρακτηρίζει τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι «άτυχη στιγμή για την κυβέρνησή του» και επαναλαμβάνει ότι το 2015 «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία». 

Ο Δρακουμέλ και ο μπάρμπα Στρουμφ

 «Δεν ξέρω αν έρχεται ο Δρακουμέλ, πάντως ο μπάρμπα Στρουμφ δεν έρχεται. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό» απαντά ο κ. Τσίπρας όταν ερωτάται για την πιθανή έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, ενώ για την υπόθεση Novartis σημείωσε: «Εκεί που μας χρωστούσαν, τώρα θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά τη Siemens και τα εξοπλιστικά και μάλιστα, δεν αναδείχθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά από το FBI». 

Ο κ. Τσίπρας στήριξε για άλλη μία φορά τον κ. Πολάκη λέγοντας ότι «τα tweets του Πολάκη καταλαβαίνω ότι είναι θέμα αισθητικής που ενόχλησε πολύ κόσμο», ενώ αναφορικά με τις διακοπές στη θαλαμηγό Παναγοπούλου, απάντησε: «Είναι θέμα διαφορετικού ήθους ότι πάω διακοπές ένα Σαββατοκύριακο και γίνεται τεράστιο ζήτημα; Θα μου πεις, βεβαίως, ότι η κοινή γνώμη δεν μας αντιμετωπίζει με τα ίδια κριτήρια σε ζητήματα ηθικής - δεν είναι δα κι ένα πεδίο για το οποίο παινεύονται οι προηγούμενοι».