Κοινωνία
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 20:02

Πώς δρούσε η συμμορία που έκλεβε από οχήματα και τροχόσπιτα

Συμμορία, αποτελούμενη από δύο ομάδες που διέπρατταν συστηματικά κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, αποδομήθηκε πλήρως από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Συμμορία, αποτελούμενη από δύο ομάδες που διέπρατταν συστηματικά κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, αποδομήθηκε πλήρως από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, πρωινές ώρες της Τετάρτης, σε περιοχές της Αθήνας και στη Σκιάθο, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ., της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Δ.Α. Μαγνησίας, της Υπηρεσίας Ανάλυσης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Πληροφοριών, έγιναν επτά έρευνες σε σπίτια και δύο σε καταστήματα και συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί μέλη της, ηλικίας από 29 έως 62 ετών, κι ένας Έλληνας, για υπόθαλψη εγκληματία.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018 η πρώτη και από τις αρχές Ιουνίου του 2019 η δεύτερη, οι δύο ομάδες δρούσαν ανεξάρτητα, ωστόσο ήταν σε συνεννόηση αναφορικά με τη διάπραξη κλοπών από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα. Κύριο μέλημά τους ήταν να μην αφήνουν ίχνη παραβίασης, είτε με χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ), είτε με διάρρηξη και παραβίαση κλειδαριάς ή με τη θραύση τζαμιού.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργανωμένης δράσης τους ήταν η επιλογή του στόχου τους, η οποία δεν γινόταν τυχαία αλλά βάση σχεδίου. Συγκεκριμένα, Σαββατοκύριακα και αργίες, μετέβαιναν στην επαρχία με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές, χωρισμένοι σε ομάδες. Κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, κατέληγαν σε χώρους όπου προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών, όπως Καλαμπάκα-Μετέωρα, Καλαμάτα-Γιάλοβα-Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης-Καταρράκτες Χαραυγής, Άμφισσα-Δελφούς, Χαλκίδα- Δροσιά-Ιππόκαμπος-Αγία Άννα, Λαμία-Καμένα Βούρλα.

Κατά βάση προτιμούσαν τροχόσπιτα κι αυτοκίνητα τουριστών, σταθμευμένα προσωρινά σε πολυσύχναστους υπαίθριους χώρους στάθμευσης, από τα οποία αφαιρούσαν ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.

Τις καθημερινές, η πρώτη ομάδα μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές στα βόρεια προάστια της Αττικής (κυρίως Μαρούσι, Κηφισιά, Ερυθραία, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Σπάτα), κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, συνήθως έξω από πολυκαταστήματα, χώρους εστίασης, κεντρικές πλατείες, κοντά σε χώρους ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων, ενώ η δεύτερη ομάδα μετέβαινε με δίκυκλο και διέπραττε κλοπές στο κέντρο των Αθηνών (κυρίως σε Κολωνάκι, Ακαδημίας, πλατεία Συντάγματος).

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο στόχος τους ήταν κυρίως οχήματα που πραγματοποιούσαν ολιγόλεπτη στάση και ο ιδιοκτήτης είχε στο αυτοκίνητο τα προσωπικά του αντικείμενα. Οι δράστες είχαν ως κριτήριο κυρίως τον τύπο του οχήματος, εστιάζοντας είτε σε πολυτελή, είτε σε εταιρικά αυτοκίνητα, αλλά και την εμφάνιση του ιδιοκτήτη, επιδιώκοντας την ανεύρεση πολύτιμων αντικειμένων, μεγάλων χρηματικών ποσών, επαγγελματικών σακιδίων ή τσαντών.

Για τις μετακινήσεις τους, για να μην κινούν εύκολα υποψίες, χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα της ίδιας εταιρείας ενοικιάσεως, με ιδιαίτερη προτίμηση σε δύο τύπους αυτοκινήτων.

Για την παραβίαση των οχημάτων, τα προσέγγιζαν πάντα από την πλευρά του συνοδηγού, τη στιγμή που έφθανε στην περιοχή που επιτηρούσαν. Προσποιούμενοι πως μιλούσαν στο τηλέφωνο κι έχοντας γυρισμένη την πλάτη τους προς το όχημα, προσπαθούσαν να κρατήσουν την «πετούγια» της πίσω πόρτας πατημένη τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης κλείδωνε το όχημα, ώστε η πόρτα να παραμείνει ανοιχτή.

Σε άλλη περίπτωση, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το όχημα και την ώρα που ο οδηγός προσπαθούσε να το κλειδώσει με το «μπουτόν» του κλειδιού του, οι δράστες με τη χρήση δικού τους τηλεκοντρόλ (παρεμβολέα κεντρικού κλειδώματος και συστήματος συναγερμού) που ενεργοποιούσαν ακριβώς τη στιγμή που ο οδηγός πατούσε το δικό του, μπλόκαραν την ασφάλισή του.

Άλλοτε, πάλι, όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες, προχωρούσαν σε διάρρηξη του οχήματος με τη θραύση φινιστρινιού ή με διάρρηξη κλειδαριάς.

Τη λεία τους την αξιολογούσαν με την επιστροφή τους στα σπίτια τους και κατόπιν επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους μόνιμους κλεπταποδόχους που χρησιμοποιούσε η συμμορία.

Η κάθε ομάδα είχε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο και, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών μηνυμάτων, συγκεκριμένο κάθε φορά μέλος, απέστελλε αρχικά φωτογραφίες των κλοπιμαίων κι ακολουθούσε συνάντηση όπου παραδίδονταν τα κλεμμένα, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο μοιράζονταν με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Όπως προκύπτει από τις ταυτοποιημένες περιπτώσεις κλοπών, η λεία υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για κάθε ομάδα, καθώς η συμμορία έκλεβε συνεχώς καθημερινά κι αναζητούσε συνεχώς θύματα.

Μάλιστα, τα μέλη της επί καθημερινής βάσεως ακολουθούσαν συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας. Όταν επρόκειτο να κλέψουν στην επαρχία, συναντιόντουσαν και ξεκινούσαν την παράνομη δράση τους νωρίτερα το πρωί, από ό,τι για την Αττική. Επιπλέον, διένυαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στις πόλεις-στόχους που επέλεγαν, ενώ μετακινούνταν συστηματικά στις πόλεις-στόχους, ανεξαρτήτως συνθηκών, όπως αργίες, απεργίες κλπ.

Από τις έρευνες στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 114 διαβατήρια, 31 ταυτότητες, 27 άδειες ικανότητες οδήγησης, 15 άδειες διαμονής, διαφόρων κρατών και προσώπων, 20.000 ευρώ και 2.000 ελβετικά φράγκα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών (tablet, κινητά κλπ), πλήθος βαλιτσών, τσαντών, σακιδίων διαφόρων τύπων εταιρειών και χρωμάτων, γυαλιών ηλίου και πορτοφολιών, πέντε τηλεκοντρόλ-παρεμβολής ηλεκτρονικού κλειδώματος οχημάτων (διαρρηκτικά εργαλεία), υλικά πλαστογράφησης εγγράφων, ειδικά τροποποιημένα ψαλίδια για διαρρήξεις κλειδαριών, δύο αυτοκίνητα κι ένα δίκυκλο.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση κλοπής από αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο σημείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου από προσωρινά σταθμευμένο όχημα αφαίρεσαν αντικείμενα αξίας περίπου 120.000 ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί 79 περιπτώσεις κλοπών από οχήματα και με βάση τα ευρήματα εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ.

Με κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση-συμμορία, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία κι εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και υπόθαλψη εγκληματία, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

naftemporiki.gr