Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και η κλιμακούμενη ένταση με το Ιράν, με ό,τι μπορεί αυτή να συνεπάγεται, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20, που αρχίζει την Παρασκευή, στην Οσάκα. Βόρεια Κορέα και Βενεζουέλα, ως επικίνδυνα σημεία ανάφλεξης, αλλά και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθιστούν αυτή τη Σύνοδο της G20 από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών, σχολιάζουν αναλυτές.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και η κλιμακούμενη ένταση με το Ιράν, με ό,τι μπορεί αυτή να συνεπάγεται, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20, που αρχίζει την Παρασκευή, στην Οσάκα. Βόρεια Κορέα και Βενεζουέλα, ως επικίνδυνα σημεία ανάφλεξης, αλλά και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθιστούν αυτή τη Σύνοδο της G20 από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών, σχολιάζουν αναλυτές.
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Αν και η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του αναμένεται να είναι η κορυφαία στιγμή της Συνόδου, οι προσδοκίες είναι μάλλον μικρές. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι μία ανακωχή, όπως εκείνη που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο του Μπουένος Άιρες, στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία όμως δεν διήρκεσε πολύ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δύο πρόεδροι ενδεχομένως να αποφασίσουν να βάλουν ένα τέλος στους τιμωρητικούς δασμούς.
Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι έτοιμη «περίπου κατά 90%», όπως μετέδωσε το δίκτυο CNBC.
«Έχουμε διανύσει περίπου το 90% της απόστασης (για μια συμφωνία) και νομίζω ότι υπάρχει μια πορεία για να το ολοκληρώσουμε αυτό», δήλωσε ο Μνούτσιν σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο.
Αυτή θα είναι σίγουρα μία ευτυχής κατάληξη, την οποία θα χαιρετίσουν άπαντες. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει και την πιθανότητα η συνάντηση Σι – Τραμπ να καταλήξει σε ένα φιάσκο, ανάλογο της Συνόδου Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου οι δύο ηγέτες ούτε καν κάθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
ΗΠΑ - Ιράν
Ο Τραμπ θα προσγειωθεί στην Ιαπωνία μία εβδομάδα αφότου έδωσε εντολή για πλήγματα εναντίον συγκεκριμένων στόχων του Ιράν σε απάντηση της κατάρριψης του αμερικανικού drone από ιρανικό πύραυλο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακάλεσε την οδηγία την τελευταία στιγμή, αλλά αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Τα χειρότερα έχουν για την ώρα αποφευχθεί, ωστόσο η απειλή μίας σύγκρουσης στη Νέση Ανατολή έχει οδηγήσει στα ύψη τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Η Κίνα είναι σύμμαχος του Ιράν απέναντι στην Ουάσινγκτον και από τους σημαντικότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία από την πλευρά τους απευθύνουν εκκλήσεις για την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου, κατά τις οποίες το ιρανικό ζήτημα είναι βέβαιο ότι θα τεθεί.
Η Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα, και κυρίως οι ισχυροί δεσμοί που τη συνδέουν με την Κίνα, θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο τους σε αυτή τη Σύνοδο, υποστηρίζουν παρατηρητές. Ο Σι μόλις πραγματοποίησε μια θριαμβευτική επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα, γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί στη συνάντησή του με τον Τραμπ.
Επιπλέον, αμέσως μετά τη Σύνοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα κατευθυνθεί στη Σεούλ για να έχει συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν.
Ορισμένοι συνεπώς πιστεύουν ότι τα δύο μείζονα ζητήματα, του εμπορίου και της Βόρειας Κορέας, θα μπορούσαν να συνδυαστούν, καθώς ο Τραμπ έχει ανάγκη τη βοήθεια του Σι για να φθάσει στην πολυπόθητη αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ και να μπορέσει να «πουλήσει» έναν μεγάλο θρίαμβο στην εξωτερική πολιτική του.
ΗΠΑ - Τουρκία
Μία εξίσου σημαντική συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Οσάκα. Εν μέσω άλλων εντάσεων, των ΗΠΑ με την Τουρκία, εξαιτίας της επικείμενης παραλαβής του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα, ο Τραμπ θα έχει προσωπική συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ουάσιγκτον απειλεί την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, με κυρώσεις, εάν δεν ακυρώσει την παραλαβή έως τα τέλη Ιουλίου. Μέχρι στιγμής ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.
Ταπεινωμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκλέχτηκε με μεγάλη διαφορά δήμαρχος ο Εκρέμ Ιμάμογλου της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις καλές σχέσεις του με τον Τραμπ, προκειμένου να αποφύγει μία σύγκρουση με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP