Τα ΗΑΕ υιοθέτησαν την πολιτιστική διπλωματία που έχει ως στόχο την προώθηση και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών λαών, για να γίνει η χώρα γνωστή στον κόσμο σε μία εποχή έντονης επικοινωνίας μεταξύ των λαών, όπου η πολιτιστική διπλωματία έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό και την αξία της ανεκτικότητας των ΗΑΕ σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και επιδιώκοντας, μέσω της “ soft power “ και των πολιτιστικών και διεθνών της σχέσεων, να αναδείχθούν ως πρωτοποριακό μοντέλο και κέντρο αριστείας στη γνώση και τον πολιτισμό, γράφει ο Mohamed Meer Alraeesi.
Του Mohamed Meer Alraeesi,
πρέσβη των ΗΑΕ στην Ελλάδα
Τα ΗΑΕ υιοθέτησαν την πολιτιστική διπλωματία που έχει ως στόχο την προώθηση και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών λαών, για να γίνει η χώρα γνωστή στον κόσμο σε μία εποχή έντονης επικοινωνίας μεταξύ των λαών, όπου η πολιτιστική διπλωματία έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό και την αξία της ανεκτικότητας των ΗΑΕ σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και επιδιώκοντας, μέσω της “ soft power “ και των πολιτιστικών και διεθνών της σχέσεων, να αναδείχθούν ως πρωτοποριακό μοντέλο και κέντρο αριστείας στη γνώση και τον πολιτισμό.
Πολλές χώρες επικεντρώνονται και προωθούν διεθνώς τους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών αντιλαμβανόμενες τα στρατηγικά οφέλη τους. Σε αυτή τη λογική τα ΗΑΕ ενισχύουν τη φήμη τους παρουσίαζοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους στον κόσμο, συμβάλλοντας στην επίτευξη της εξωτερικής πολιτικής τους.
Βάσει της πολιτιστικής πολιτικής και της πλούσιας δημογραφικής σύνθεσης σε ένα ευρύ φάσμα των πολιτισμών και εθνικοτήτων, τα ΗΑΕ δημιούργησαν πλατφόρμες πολιτιστικής διπλωματίας με παγκόσμια διάσταση όπως το Λούβρο Αμπού Ντάμπι και Sharjah Μπιενάλε και διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, και άλλα. Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν οίκους της διεθνούς μουσικής (Όπερα του Ντουμπάι) και τους οίκους των τεχνών του Αμπού Ντάμπι και του Art Dubai. Τα ΗΑΕ ίδρυσαν επίσης το Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας το 2010 στο Ντουμπάι.
Πολλοί από τους αρχαιολογικούς χώρους των ΗΑΕ υπάγονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επίσης η ένταξη του «art of falconry» στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς από το 2010, και η πόλη Al Ain από το 2011. Επιπλέον τα ΗΑΕ διαθέτουν πάνω από 3100
καταγεγραμμένα ιστορικά κτίρια. Κατά το 2011 ιδρύθηκε στα ΗΑΕ το Περιφερειακό Κέντρο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον αραβικό κόσμο (ICCROM - Sharjah), το οποίο έχει δεσμευτεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον αραβικό κόσμο υπηρετώντας τις τοπικές κοινότητες και τις αραβικές χώρες και την περιοχή στο σύνολό της.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκουν επίσης τη διατήρηση σημαντικών μνημείων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η χώρα εργάζεται για την ανοικοδόμηση του τζαμιού Αλ Νούρι Αλ Καμπίρ και ο μιναρές του Αλ Χαντμπά στην ιρακινή πόλη Μοσούλη που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του διωγμού του Daesh από την πόλη. Τα ΗΑΕ έχουν επίσης ανακαινίσει την Βιβλιοθήκη «Dar al Kutub» στην Αίγυπτο, που ιδρύθηκε το 1870, έχουν επίσης αναλάβει την αποκατάσταση του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στο Κάιρο, και την εκ νέου κατασκευή και ανακαίνιση 247 σχολείων στο Λίβανο, καθώς και πολλών σχολείων και ιδρυμάτων σε διάφορες χώρες.
Ο πολιτισμός των ΗΑΕ αναδείχθηκε το 2019 μέσα από την αρχαία πόλη Sharjah, η οποία έκανε γνωστό τον πολιτισμό των ΗΑΕ στον κόσμο μέσω της διάκρισης της ως «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2019», χωρίς να είναι η πρώτη της αναγνώριση καθώς έχει κερδίσει πριν από αυτή τη διάκριση τρεις σημαντικούς πολιτιστικούς τίτλους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο: «πρωτεύουσα του αραβικού πολιτισμού το 1998», «πρωτεύουσα του ισλαμικού πολιτισμού το 2014» και «πρωτεύουσα του αραβικού τουρισμού το 2015».
Τα ΗΑΕ ταξίδεψαν στον κόσμο με την ιστορία του πολιτισμού, των τεχνών και τα φεστιβάλ θεάτρου και εικαστικών τεχνών και μέσω αλληλλεπίδρασης ο κόσμος μέσα από ιστορικά σύμβολα, τέχνες επέστρεψε στα ΗΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρεσβεία των ΗΑΕ διοργάνωσε στην Ελλάδα εκδηλώσεις που ενισχύουν την πολιτιστική έννοια της διπλωματίας των εμιράτων, και ίσως το πιο σημαντικό είναι η «Πολιτιστική Εβδομάδα (ΗΑΕ-Ελλάδας) που διεξήχθη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του
2018 και συνέβαλε στην ανάδειξη των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών. Η Πρεσβεία διοργανώνει επίσης διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες πολλοί Έλληνες μαθητές καλούνται να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό της χώρας.
Εν κατακλείδι, η πολιτική διπλωματία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χαρακτηρίζεται από ευελιξία, κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό, όπως και το πνεύμα της πολιτιστικής διπλωματίας, η παγκόσμια «soft power» , που κινείται σταθερά, ένα ανοικτό βιβλίο στον κόσμο μέσω πολιτιστικών και διεθνών έργων και συμμετοχών με σκοπό να ενισχύουν τις σχέσεις των ΗΑΕ με άλλες χώρες του κόσμου.