Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ήταν αναμφισβήτητα ράπισμα στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η διαφορά των 13.000 ψήφων των εκλογών του Μαρτίου, τη νομιμότητα των οποίων αμφισβήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, έγινε σχεδόν 800.000 ψήφοι υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ήταν αναμφισβήτητα ράπισμα στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η διαφορά των 13.000 ψήφων των εκλογών του Μαρτίου, τη νομιμότητα των οποίων αμφισβήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, έγινε σχεδόν 800.000 ψήφοι υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ο Ιμάμογλου, ο οποίος είχε επικρατήσει οριακά στις εκλογές στις 31 Μαρτίου, συγκέντρωσε το 54% έναντι 45% του αντιπάλου του. Στις εκλογές του Μαρτίου, το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης (AKP) του Ερντογάν είχε κερδίσει 25 από τα 39 διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης. Αυτή τη φορά επικράτησε σε εννέα μόνο.
Ο λαός της Πόλης σήκωσε ανάστημα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές δολοπλοκίες του Τούρκου ηγέτη.
«Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», συνήθιζε να λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Η Κωνσταντινούπολη είναι η οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Τουρκίας. Ζει σε αυτήν το ένα πέμπτο του πληθυσμού και συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τρίτο της οικονομικής παραγωγής.
Οι προχθεσινές εκλογές έγιναν εν μέσω αυξανόμενου κλίματος δυσαρέσκειας για την αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν. Η εμμονή του να ακυρώσει τις προηγούμενες εκλογές ήταν μία από τις δεκάδες επιδείξεις δύναμης και αυταρχισμού.
Οι τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη διεξήχθησαν επίσης μέσα σε κλίμα αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση της λίρας, η οποία αποτυπώνει τη δυσπιστία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος για τα πεπραγμένα του Ερντογάν.
Μετά την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου αναζωπυρώθηκε η πτώση της λίρας, που έχει μέχρι στιγμής φέτος υποχωρήσει 8%. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη, πάνω από 20%, πλήττοντας τα φτωχά πρωτίστως κοινωνικά στρώματα και η ανεργία βρίσκεται στο 14,7%, σχεδόν 25% στους νέους.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν εκπλήσσει το ηχηρό μήνυμα των εκλογών της Κωνσταντινούπολης. Είναι πολύ νωρίς ωστόσο για να πει κανείς ότι η προχθεσινή ήττα σηματοδοτεί το τέλος του Ερντογάν, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει αρκετά δημοφιλής, παίζοντας όλο και πιο σκληρά το χαρτί του σοβινισμού.
Όσο για τη νίκη της τουρκικής δημοκρατίας; Αν και παρήγορη η αντίδραση του λαού της Κωνσταντινούπολης στις κάλπες της Κυριακής, η Τουρκία απέχει πολύ από το να θεωρείται μια πραγματική φιλελεύθερη κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα δημοκρατία.