Σε επανασχεδιασμό των δρομολογίων τους, προκειμένου να αποφύγουν τον ελεγχόμενο από το Ιράν εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Ορμούζ και πάνω από τον Κόλπο του Ομάν, προχωρούν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.
Σε επανασχεδιασμό των δρομολογίων τους, προκειμένου να αποφύγουν τον ελεγχόμενο από το Ιράν εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Ορμούζ και πάνω από τον Κόλπο του Ομάν, προχωρούν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.
Στον απόηχο της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης, η οποία κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone χθες ιρανικό πύραυλο επιφανείας-αέρος, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ πρώτη εξέδωσε χθες κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στο Στενό του Oρμούζ και στον Κόλπο του Ομάν.
Η Malaysia Airlines, η αυστραλιανή Quantas, η Singapore Airlines και η ολλανδική KLM δήλωσαν ότι επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή μέχρι νεωτέρας.
«Το περιστατικό με το drone είναι ένας λόγος για να μην πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από το Στενό του Ορμούζ για την ώρα. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η KLM η οποία πρόσθεσε πως η ασφάλεια είναι «η απόλυτη προτεραιότητα» της εταιρείας.
Άλλες δύο αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, η American Airlines και η Delta Air Lines δήλωσαν ότι δεν πετάνε πάνω από την περιοχή.
Η British Airways ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα συμμορφωθεί με τις οδηγίες από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. «Οι ομάδες ασφαλείας μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με αρχές σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αξιολόγησης κινδύνων για κάθε δρομολόγιο που πραγματοποιούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της British Airways.
Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της εταιρείας αποφεύγουν από χθες το Στενό του Ορμούζ, προσθέτοντας ότι σήμερα η εταιρεία επέκτεινε τη ζώνη στην οποία δεν πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από το Ιράν, αν και συνεχίζει να πετά προς την πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Ο Τραμπ ενέκρινε πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων, αλλά υπαναχώρησε
Αρχικά, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή. Αργότερα όμως, Αμερικανός αξιωματούχος, αν και υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε την κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από το Στενό του Oρμούζ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και αρχικά επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση υποστηρίζοντας ότι η κατάρριψη πιθανότατα ήταν έργο κάποιου «ηλίθιου Ιρανού αξιωματούχου», χωρίς εντολή από την Τεχεράνη, στη συνέχεια φέρεται να έδωσε το ΟΚ για τη διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον συγκεκριμένων θέσεων στο Ιράν, σύμφωνα με τους «New York Times».
Στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία ήταν σε θέση μάχης, αλλά δεν εκτοξεύτηκαν τελικά πύραυλοι, αναφέρει δημοσιεύμα των «New York Times», οι οποίοι επικαλούνται ανώνυμες πηγές του Λευκού Οίκου.
Παραμένει ακόμη άγνωστο εάν έχει αποφασιστεί τα πλήγματα να πραγματοποιηθούν σε κατοπινό χρόνο. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.
Η κατάρριψη του αμερικανικού drone ήταν το τελευταίο από μία σειρά επιθέσεων τις τελευταίες εβοδμάδες στην περιοχή, μια υψίστης σημασίας αρτηρία για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση στη Θάλασσα του Ομάν. Επιμένοντας ότι έχει στοιχεία στη διάθεσή του, φωτογραφίες, βίντεο και θραύσματα μαγνητικής νάρκης, τα οποία αφαίρεσαν από το ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο «Kokura Courageous» συνέλεξαν εμπειρογνώμονες του πολεμικού ναυτικού, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν για τις επιθέσεις.
Το Ιράν από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά οι ανησυχίες για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ εντείνονται μέρα με τη μέρα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί επανήλθε αυτήν την εβδομάδα στο ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων και τη μερική απόσυρση του Ιράν από τις δεσμεύσεις του στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν το ελαφρύτερο που μπορούσε να λάβει η χώρα του. Τόνισε ωστόσο ότι το Ιράν δεν θα διεξαγάγει πόλεμο με κανένα έθνος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian