Κόσμος
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 12:15

Τζόνσον vs Χαντ: Ποιος μπορεί να βγάλει τη Βρετανία από το αδιέξοδο του Brexit;

Ο κύβος ερρίφθη. Έπειτα από πέντε γύρους μυστικής ψηφοφορίας, οι Τόρις αποφάσισαν να θέσουν στην κρίση των χιλιάδων μελών του Συντηρητικού Κόμματος τον πρώην και τον νυν υπουργό Εξωτερικών, τον Brexiteer Μπόρις Τζόνσον και τον πρώην Remainer Τζέρεμι Χαντ. Αποδεικνύοντας ότι σε αυτή τη μάχη είναι ο μεγάλος πολιτικός αστέρας, ο Τζόνσον ήρθε πρώτος με διαφορά 160 ψήφων έναντι 77 που έλαβε ο Χαντ. Όποιος όμως και αν είναι εκείνος που θα τερματίσει τελικά πρώτος στην κούρσα διαδοχής στα τέλη Ιουλίου, θα κληθεί να φέρει εις πέρας αυτό που δεν κατάφερε η Τερέζα Μέι - το Brexit - και να αποφύγει το χειρότερο - το no deal Brexit.

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Ο κύβος ερρίφθη. Έπειτα από πέντε γύρους μυστικής ψηφοφορίας, οι Τόρις αποφάσισαν να θέσουν στην κρίση των χιλιάδων μελών του Συντηρητικού Κόμματος τον πρώην και τον νυν υπουργό Εξωτερικών, τον Brexiteer Μπόρις Τζόνσον και τον πρώην Remainer Τζέρεμι Χαντ.

Αποδεικνύοντας ότι σε αυτή τη μάχη είναι ο μεγάλος πολιτικός αστέρας, ο Τζόνσον ήρθε πρώτος με διαφορά 160 ψήφων έναντι 77 που έλαβε ο Χαντ. Όποιος όμως και αν είναι εκείνος που θα τερματίσει τελικά πρώτος στην κούρσα διαδοχής στα τέλη Ιουλίου, θα κληθεί να φέρει εις πέρας αυτό που δεν κατάφερε η Τερέζα Μέι - το Brexit - και να αποφύγει το χειρότερο - το no deal Brexit.

Τζόνσον και Χαντ μοιράζονται – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – τον ίδιο στόχο. Έως πρότινος ωστόσο η προσέγγισή τους ήταν διαφορετική. Ο μεν πρώην υπουργός Εξωτερικών, γνωστός για τις σκληροπυρηνικές του θέσεις και αποφασισμένος να φέρει πίσω τους χαμένους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών, ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του με το μότο «Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία».

Έκτοτε, αποφεύγοντας τεχνηέντως να μπει σε λεπτομέρειες, ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, έχει εκφράσει την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να φέρει μία καλύτερη συμφωνία αποχώρησης από εκείνη της Μέι, ενώ υποστήριξε επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει το πλήγμα των εμπορικών δασμών της Ε.Ε. σε περίπτωση no deal Brexit. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ωστόσο τον διέψευσε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει μακροπρόθεσμες, αλλά και  βραχυπρόθεσμες ζημιές, καθώς πολλές εταιρείες δεν είναι πλήρως έτοιμες.

Ο δε νυν υπουργός Εξωτερικών, με την εμπειρία των τελευταίων μηνών από τις επίπονες διαπραγματεύσεις της Μέι με τις Βρυξέλλες, ακολούθησε τον δρόμο της λογικής, υποστηρίζοντας ότι ίσως χρειαστεί επιπλέον χρόνος. Βλέποντας βέβαια το μεγάλο προβάδισμα του Τζόνσον, και ο Χαντ αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές του γραμμές, εκτιμώντας ότι ίσως τελικά η 31 Οκτωβρίου είναι «μία εφικτή» ημερομηνία για να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να το πετύχει με το μικρότερο δυνατό κόστος, ο Χαντ υποστηρίζει ότι σκοπεύει να στείλει μία διακομματική επιτροπή στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις, στην οποία θα περιλαμβάνονται επίσης μέλη του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας που είχε στηρίξει την έυθραυστη κυβέρνηση της Μέι, αλλά βρέθηκε απέναντί της λόγω του backstop, της προϋπόθεσης που έχει θέσει η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Με τη στόφα του πολιτικού ηγέτη, τη θεωρούμενη απήχησή του στο εκλογικό σώμα – λόγω της διπλής εκλογής του στον δήμο του Λονδίνου – και την πολύ προσεκτική προεκλογική εκστρατεία του μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον ήταν και είναι σε αυτό το στάδιο βέβαιο ότι θα περάσει το κατώφλι του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Και μόνο το γεγονός ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Χαντ σκόρπισε τον ενθουσιασμό στην ομάδα του, δεδομένου ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ένας «εύκολος» αντίπαλος, συγκριτικά με τον υπουργό Περιβάλλοντς Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος αποκλείστηκε από τη διαδικασία χθες το βράδυ με μόλις δύο ψήφους διαφορά από τον Χαντ.

Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο Χαντ μπορεί να μην είναι όντως εκείνος που θα πείσει τους ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο του Brexit. Περισσότερο τεχνοκράτης, με λιγότερες ρητορικές φιοριτούρες στον λόγο του (σε αντίθεση με τον Τζόνσον) και κυρίως με ένα πήγαινε-έλα στη θέση του για το Brexit, ξεκινώντας από remain, μεταβαίνοντας στο leave για να καταλήξει στον συμβιβασμό, ο Χαντ απέκτησε στους κόλπους των Τόρις το προσωνύμιο «Τερέζα με παντελόνια» - αν και όπως σχολιάζει η «Guardian» ήταν μάλλον άστοχο, δεδομένου ότι η Μέι φορούσε κυρίως παντελόνια.

Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη έως τις 22 Ιουλίου, οπότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και νέου πρωθυπουργού της χώρας. Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Χαντ θα αποτελέσει πραγματική απειλή για τον Τζόνσον, ο οποίος μπορεί να είναι άκρως αντιπαθής για μία μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού, αλλά και συνάμα πολύ ελκυστική για μία εξίσου μεγάλη μερίδα του κόσμου. Το πιο σημαντικό άλλωστε σε αυτή τη μάχη είναι ότι δεν αποφασίζουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες, αλλά τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και μόνον.