Στο θέμα των διαφιλονικούμενων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση Ελλάδας και Κύπρου εστιάζει ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας DLF.
Στο θέμα των διαφιλονικούμενων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση Ελλάδας και Κύπρου εστιάζει ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας DLF.
«Κανονικά θα έπρεπε να είναι ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αντ´ αυτού συνήλθε το ΚΥΣΕΑ. Η πέτρα του σκανδάλου ήταν οι δοκιμαστικές πρόβες για γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα» σημειώνει το ρεπορτάζ κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες χαρακτηρίζοντάς τις «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Προκόπης Προκοπίου χαρακτήρισε «παράνομες» τις τουρκικές ενέργειες γιατί, όπως είπε, αποτελούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «επίθεση στην Κύπρο».
Το DLF σχολιάζει: «Πρόκειται για σοβαρές λέξεις από μια χώρα που το 1974 δέχθηκε επίθεση από την Τουρκία και έκτοτε έχει χωριστεί στα δύο: στη διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Κύπρου στο νότιο τμήμα του νησιού και στο τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα, που μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει ως κυρίαρχο κράτος».
Επί των εξελίξεων τοποθετήθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πρόσφατα, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να σταματήσει τις έρευνες. Ο Κωνσταντίνος Φίλης από το ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων ανέφερε στο DLF ότι στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων δεν αφορούν τον Ερντογάν αλλά, όπως επισημαίνει, «η Τουρκία αντίθετα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Ταυτόχρονα έχει κακές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, επειδή υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα και επίσης δεν αναγνωρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Με ποιον θα μπορούσε λοιπόν να διαπραγματευθεί; Δεν προσανατολίζεται στο ισχύον δίκαιο αλλά προσπαθεί να κυριαρχήσει με την επιβολή του δικαίου του ισχυρότερου».
Σύμφωνα με τον Κ. Φίλη στην Κύπρο δεν απομένει κάτι άλλο πέρα από τη διπλωματία, δεδομένου ότι η μικρή νησιωτική χώρα δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά με την Τουρκία.
Όπως σημειώνει τέλος το ρεπορτάζ, «η Κύπρος και η Ελλάδα, με την οποία συνδέεται στενά, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής ζητώντας από την Ε.Ε να αναλάβει δράση κατά της Τουρκίας. Ωστόσο η Άγκυρα το πάει ένα βήμα παραπέρα: ο Τούρκος υπ. Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα σταλεί στην περιοχή με προγραμματισμένες γεωτρήσεις για τον Ιούλιο».