Κτισμένο σε υψόμετρο 280 έως 360 μέτρων, το Πλαίσιο Θεσπρωτίας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός του δήμου Φιλιατών.
Κτισμένο σε υψόμετρο 280 έως 360 μέτρων, το Πλαίσιο Θεσπρωτίας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός του δήμου Φιλιατών.
Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από την περιοχή.
Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό, κτισμένο πάνω σε λόφο, στην κορυφή του οποίου στέκεται η εκκλησία του οικισμού. Το χωριό κτίστηκε στα νεότερα χρόνια πάνω στα ερείπια ενός κάστρου των βυζαντινών - πιθανώς και υστερορωμαϊκών - χρόνων.
Ο πληθυσμός, ασχολούμενος κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, αλλά και με το εμπόριο και τη βυρσοδεψία, το 1928 αριθμούσε 672 κατοίκους, διαθέτοντας δημοτικό σχολείο - από τα πρώτα στη περιοχή - και ταχυδρομικό γραφείο. Το 2001 το χωριό αριθμούσε 137 κατοίκους.
Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Πλησίβιτσα ή Πλησιβίτσα. Το 1928 μετονομάστηκε σε Παράβρυσος και τον επόμενο χρόνο έλαβε το όνομα που φέρει και σήμερα.
Το χωριό παρουσιάζει πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον. Τη γραφική πλατεία του χωριού κοσμούν αγάλματα όπως είναι αυτό της Κυρά - Βασιλικής, κόρης του Κίτσου Κονταξή, που γεννήθηκε εκεί το 1792 και έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και της ελληνικής επανάστασης. Μεταξύ των αξιοθέατων της περιοχής είναι το Κάστρο Κασνετσίου, στην κορυφή ενός κωνικού λόφου, καθώς και το τζαμί Κώτσικας.
Στο χωριό συνεχίζεται και σήμερα η παραδοσιακή κατασκευή ταπήτων και χαλιών από την Ηπειρωτική Ταπητουργία. Το 1935 ο Οργανισμός Ταπητουργίας που είχε έδρα στην Αθήνα, με το πρόγραμμά του, αποφάσισε την ίδρυση Ταπητουργικών Σχολών σε χωριά της υπαίθρου της Ηπείρου. Η Πλεσίβιτσα ήταν από τα πρώτα χωριά της επαρχίας που και γρήγορα εγκαταστάθηκαν στο χωριό αργαλειοί, ενώ παρελήφθησαν βαμβακερά νήματα.
Με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος