Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία εμπορικούς πολέμους. Τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζεται και για συναλλαγματικό πόλεμο. Με μια σειρά από tweets που έχουν ως στόχο την ΕΚΤ και τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι, ο Τραμπ επιχείρησε μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση από Αμερικανό πρόεδρο σε νομισματική πολιτική μίας άλλης χώρας, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία εμπορικούς πολέμους. Τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ετοιμάζεται και για συναλλαγματικό πόλεμο. Με μια σειρά από tweets που έχουν ως στόχο την ΕΚΤ και τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι, ο Τραμπ επιχείρησε μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση από Αμερικανό πρόεδρο σε νομισματική πολιτική μίας άλλης χώρας. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αποδίδει στη χειραγώγηση ξένων νομισμάτων την ισχυροποίηση του δολαρίου, η οποία αυξάνει το κόστος των αμερικανικών εξαγωγών.
Αυτό ωστόσο που τον διαφοροποιεί από τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους είναι η στροφή του από την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του. Στοχεύοντας απευθείας και σε πραγματικό χρόνο τον Μάριο Ντράγκι, ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του G20 στην Ιαπωνία, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει άκρως επιθετικές νομισματικές πολιτικές στη «φαρέτρα» του εμπορικού πολέμου.
Παρότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε νομισματικό πόλεμο, και οι δύο πλευρές, Ε.Ε. και ΗΠΑ, θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος και να δείξουν ότι έχουν επιστρατεύσει κάθε δυνατό διαθέσιμο εργαλείο. Και όλα αυτά, όταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες-μέλη του G20 συμφώνησαν μόλις πρόσφατα ότι ένας νομισματικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του 2018 να απέχουν από ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις. Από τότε που ο Τραμπ άρχισε τους εμπορικούς πολέμους, το γιουάν της Κίνας έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου, γεγονός που έχει κάνει τον Αμερικανικό πρόεδρο να διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως ότι η κατάσταση αυτή υπονομεύει τον αντίκτυπο των δασμών και τις προσπάθειές του να εντείνει τις πιέσεις στο Πεκίνο.
Σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ο Μπραντ Σέτσερ, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που εργάζεται τώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αποκαλύπτει ότι βασική προτεραιότητα της αμερικανικής διεθνούς οικονομικής πολιτικής είναι να σταματήσει τις νομισματικές παρεμβάσεις από άλλες κυβερνήσεις.
Υπ’ αυτή τη λογική, μπορεί να ερμηνευθεί η επίθεση Τραμπ απέναντι στην ΕΚΤ. Μία πτώση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κάτω από το 1,10 θα μπορούσε να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον Αμερικανό πρόεδρο και να τον ωθήσει στην επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα. Ήδη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε ένα πρώτο στίγμα τον προηγούμενο μήνα: πρότεινε να επιτρέπεται σε αμερικανικές επιχειρήσεις να ζητούν εμπορικές κυρώσεις εναντίον προϊόντων από χώρες με «υποτιμημένα» νομίσματα. Χωρίς φυσικά να κατονομάζονται οι χώρες...