H τεχνολογία των γονιδίων κατά του καρκίνου θα χρησιμοποιηθεί και κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
H τεχνολογία των γονιδίων κατά του καρκίνου θα χρησιμοποιηθεί και κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Γιάννης Πιτσιλάδης, στην καταπολέμηση του ντόπινγκ έχουν μπει και οι υπερ-υπολογιστές που σε πολύ μικρό χρόνο επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα και δίνουν άμεσα αποτελέσματα. Άλλωστε για τον λόγο αυτό έχουν ενδιαφερθεί για την χρηματοδότηση αυτής της νέας τεχνολογίας και κινεζικοί κολοσσοί ενώ στον αγώνα κατά του ντόπινγκ έχει εισαχθεί και η Ρωσία.
Το ντόπινγκ σύμφωνα με τον καθηγητή, ανθεί και ανιχνεύεται μόνο το 1% των περιπτώσεων ενώ, το ποσοστό στην πραγματικότητα φθάνει και το 40%.
«Το ντόπινγκ απειλεί να ελαχιστοποιήσει ότι αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός και τα σπορ, όπως την απόλαυση του αθλητικού ανταγωνισμού, την επιβράβευση της ανθρώπινης προσπάθειας και την ενσωμάτωση του Ολυμπιακού Ήθους» επισημαίνει ο καθηγητής.
Συμπόσιο: Να γίνει κανείς Oλυμπιονίκης δίχως ντόπινγκ
Το σοβαρό αυτό θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στο Συμπόσιο που θα γίνει 24-25 Ιουνίου στην Αρχαία Ολυμπία, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του ντόπινγκ.
Οκτώ φορείς όπως είναι: το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Αθληιατρική Εταιρεία Ελλάδος, το British Association of Sport & Exercise Medicine (BASEM), το International Federation of Sports Medicine (FIMS), και το Russian Anti-Doping Agency (RUSADA) είναι συνδιoργανωτές του Συμποσίου με κεντρικό Θέμα «Να γίνει κανείς Oλυμπιονίκης δίχως ντόπινγκ» το οποίο είναι υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι εκπρόσωποι από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΙΟΑ), την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιντόπινγκ (WADA), την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (HOC) και από άλλους Διεθνείς Αθλητικούς Οργανισμούς.
«Αισιοδοξούμε ότι το Συμπόσιο αυτό θα συμβάλει στην καταπολέμηση του ντόπινγκ που έχει οδηγήσει σε κρίση όλα τα αθλήματα, βασιζόμενοι στην επιτυχία και το έργο που έχει ήδη συντελεστεί από την σχετικά νέα διεθνή Ένωση, την WADA, η οποία έχει ιδρυθεί μόλις το 1999», καταλήγει ο καθηγητής Πιτσιλάδης.