Πολιτική
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 10:36

Εκλογές με ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

Η ανυπαρξία αφηγήματος του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, έχει πολλές φορές επισημανθεί στις συσκέψεις της Κουμουνδούρου. Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τσίπρας βρίσκει στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, το αφήγημα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, που έψαχνε εδώ και ημέρες. Στρέφει τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι «συμπεριφέρεται με ανεύθυνο τρόπο» και προσπαθεί α ξαναβρεί το ηγετικό προφίλ που έχει χάσει μετά τις ευρωεκλογές.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η ανυπαρξία αφηγήματος του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, έχει πολλές φορές επισημανθεί στις συσκέψεις της Κουμουνδούρου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραδεχθεί ενώπιον του κ. Τσίπρα ότι την ατζέντα της οικονομίας την έχει «πάρει» ο κ. Μητσοτάκης επειδή όπου σταθεί και όπου βρεθεί δεσμεύεται για μείωση φόρων και η αναζήτηση ατζέντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούσε καθημερινή συζήτηση στο κυβερνών κόμμα.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τσίπρας βρίσκει στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών το αφήγημα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, που έψαχνε εδώ και ημέρες.

Στρέφει τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι «συμπεριφέρεται με ανεύθυνο και κοντόφθαλμο τρόπο», παρεμβαίνει τηλεφωνικά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, προσπαθεί μέσω της διαχείρισης της αύξησης της έντασης στα ελληνοτουρκικά - την οποία προκαλεί η Τουρκία και όχι η Ελλάδα - να ξαναβρεί το ηγετικό προφίλ που έχει χάσει μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Παράλληλα, όχι όμως χωρίς σημασία, ανεβάζοντας στο πρώτο σκαλί της προεκλογικής αντιπαράθεσης τα ελληνοτουρκικά, βάζει σε δεύτερο πλάνο – αυτό τουλάχιστον επιχειρεί - την προεκλογική συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθώντας να κάνει κάποιους πολίτες να αναρωτιούνται ότι αφού χειρίζεται καλά τα ελληνοτουρκικά μήπως είχε δίκιο και με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Φέρνοντας τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της προεκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί come back στο προφίλ του υπεύθυνου ηγέτη και ικανού διαπραγματευτή, προσπαθεί να πείσει ότι διαθέτει επιτελείο που δουλεύει αποτελεσματικά (σ.σ. είχαμε προβλέψει τις κινήσεις της Τουρκίας, είπε πριν από λίγο στο Open Τv) ότι τον υπολογίζουν, στις Βρυξέλλες και τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και κυρίως ότι «επί των ημερών του» η Ελλάδα ενίσχυσε τη διεθνή της θέση και τις συμμαχίες της στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, ανεβάζει τους τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλώντας την ότι «συμπεριφέρεται με ανεύθυνο και κοντόφθαλμο τρόπο» και φροντίζει να συντηρεί την ένταση («το θερμό επεισόδιο είναι πάντα στο μυαλό μας» είπε επίσης πριν λίγο στο Open). «Τη μια μας κατηγορούν που κρατήσαμε ανοιχτό το δίαυλο συνεννόησης και επικοινωνίας με τη τουρκική ηγεσία. Την άλλη όμως μας λένε στελέχη τους, ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τούρκο πρόεδρο παρά τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορούν γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ μέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να πηγαίνει τριήμερα» είπε στη χθεσινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Και ακόμα χειρότερα, αντί να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τη δύναμη των συμμαχιών και των ερεισμάτων μας στην Ευρώπη και το κόσμο, αντί να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή που χαράσσουμε με τη Κυπριακή κυβέρνηση, που φέρνει σημαντικές επιτυχίες και απόλυτη στήριξη της Ευρώπης και του διεθνούς παράγοντα στις εθνικές μας θέσεις, τυφλωμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες  μας λένε ότι κάνουμε κόλπα για να φτιάξουμε προεκλογικό κλίμα. Τους απαντάμε δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική, Ελλάδα και η Κύπρος διαμορφώνουμε ένα αρραγές ευρωπαϊκό και διεθνές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα. Και τους καλούμε στα εθνικά θέματα να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνταχθούν στην ενιαία εθνική γραμμή».

Μέρος του σχεδίου είναι προφανώς και η ελεγχόμενη κινδυνολογία, καθώς ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «δεν θα αφήσουμε γεώτρηση ανάμεσα σε Καστελόριζο-Κύπρο», όταν τόσο οι διπλωματικές όσο και οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας δεν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την πλευρά των Τούρκων.

Σε πρώτο πλάνο, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταφέρει να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και την ανησυχία της ελληνικής κοινής γνώμης. Το «λες να γίνει τίποτα με τους Τούρκους» είναι καθημερινό θέμα συζήτησης για τους πολίτες που μετά τις ευρωεκλογές, δεν δείχνουν να έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις εθνικές εκλογές, κυρίως επειδή βλέπουν το πολιτικό τοπίο σχεδόν διαμορφωμένο. Στην πραγματικότητα στο ένα και μοναδικό θέμα που υπήρχε ως τώρα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου που ήταν αν η Ν.Δ. θα βγει αυτοδύναμη ή όχι, τώρα προστέθηκε και η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Κύπρο.

Επί της ουσίας, ουδείς γνωρίζει σήμερα πού θα οδηγήσει αυτή η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και της πολιτικής επικαιρότητας στην Ελλάδα. Η δημοσιότητα και ο θόρυβος σε αυτά τα θέματα δεν αποτελεί επιλογή της Ε.Ε., δεν αποτελεί επιλογή της Κύπρου, δεν αποτελεί επιλογή της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά ήταν πάντα επιλογή των Τούρκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Άμυνας Ευ. Αποστολάκης, σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους από τον κ. Τσίπρα, δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα θερμού επεισοδίου και συνιστά ψυχραιμία προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι προς το παρόν ο κ. Τσίπρας έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση που δεν «τσιμπάει». Η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ μέχρι στιγμής δεν «παίζουν» στο γήπεδο της αντιπαράθεσης για τα εθνικά θέματα, προεκλογικά.