Κόσμος
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 18:52

Πρώτη επέτειος της εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο

«Η αλλαγή του κλίματος συνιστά μια θανάσιμη απειλή για τη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία των κοινωνιών μας. Το πρώτο έτος ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο έχει να επιδείξει σημαντικά βήματα προόδου στην πορεία της αντιμετώπισης της εν λόγω μείζονος απειλής».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος της ΕΕ Σταύρος Δήμας με αφορμή την πρώτη επέτειο της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

«Στηριζόμενη στο Κιότο, η διεθνής κοινότητα καλείται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της επικείμενης εαρινής έναρξης των συζητήσεων, ούτως ώστε να διαμορφώσει μια παγκόσμια αρχιτεκτονική, η οποία θα αποδώσει τις βαθιές τομές στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που είναι αναγκαίες για να συγκρατηθεί η αλλαγή του κλίματος σε ανεκτά όρια», πρόσθεσε.

Ο κ. Δήμας ανέφερε ακόμη ότι οι ρυθμίσεις για το διάστημα μετά το 2012, απαιτούν τη συμμετοχή όλων των κύριων συντελεστών εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, συνεκτιμώντας πλήρως τις αναπτυξιακές ανάγκες των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.

«Η ΕΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία της αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος, με την υιοθέτηση πρακτικών μέτρων, όπως είναι το οικείο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και με συμβολές όπως, π.χ., το έγγραφο της Επιτροπής του Φεβρουαρίου 2005 σχετικά με τις αρχές που πρέπει να διέπουν το μελλοντικό κλιματικό καθεστώς, το οποίο αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό στο Μοντρεάλ και σε άλλα φόρουμ», τόνισε ο κ. Δήμας.