Με τη μοναδική παράσταση - γεγονός στην ιστορία του θεσμού «Οιδίπους», διαμορφωμένη ειδικά για αρχαία θέατρα, θα πραγματοποιηθεί η φετινή έναρξη για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 21 και 22 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Με τη μοναδική παράσταση - γεγονός στην ιστορία του θεσμού «Οιδίπους», διαμορφωμένη ειδικά για αρχαία θέατρα, θα πραγματοποιηθεί η φετινή έναρξη για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 21 και 22 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
«Θέλω να δημιουργήσω έναν Οιδίποδα διαπολιτισμικό και διαχρονικό» δήλωσε ο 78χρονος Ρόμπερτ Γουίλσον, ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες παγκοσμίως, γνωστός για τα μοναδικά εικαστικά περιβάλλοντα που δημιουργεί και αγαπημένος του ελληνικού κοινού («Κουαρτέτο», «Όπερα της πεντάρας», «Οδύσσεια», «The old woman», «Γράμμα σε έναν άντρα» κ.ά.), που σκηνοθετεί για πρώτη φορά, στην Επίδαυρο, τον «Οιδίποδα».
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούλιο στην Πομπηία ενώ παρουσιάστηκε και στη Βιτσέντζα. Ο Αμερικανός δημιουργός την ξαναδούλεψε με αλλαγές στη διανομή, στην οποία όμως παραμένει στον ομώνυμο ρόλο ο -γεννημένος στη Θεσσαλονίκη- Κύπριος χορευτής Μιχάλης Θεοφάνους, που έχει συνεργαστεί και με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο Θεοφάνους παραμένει σιωπηλός και μόνο μέσω των εκφράσεών του δείχνει τον θυμό ή την ηρεμία του.
Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται μέσα από τις εκπληκτικές, χαρακτηριστικές «ζωντανές εικόνες» του Ρόμπερτ Γουίλσον. Ο κορυφαίος δημιουργός ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις. Από το πρώτο φως της ζωής στο τελευταίο φως που αντικρίζει. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μία γυναίκα, μεταφέρουν στο κοινό αυτά που βλέπουν, τον βίο και την πολιτεία του Οιδίποδα, σαν να μιλάνε διαμέσου των αιώνων.
Στις παραστάσεις του Γουίλσον τα σκηνικά ξεχωρίζουν, ενώ ο φωτισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργώντας δυνατές ποιητικές εικόνες που συνοδεύουν τη δράση με καθοριστικό τρόπο. Η συγκλονιστικής απλότητας κίνηση των ηθοποιών μαγνητίζει το βλέμμα του θεατή.
Η καλλιτεχνική ματιά του Γουίλσον θεωρείται ότι αναμόρφωσε τη σκηνοθεσία σε θέατρο και όπερα, με την τόλμη και την ιδιαιτερότητά της. Ως σκηνοθέτης, ο Αμερικανός έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της τέχνης, όπως οι Φίλιπ Γκλας, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Γουίλιαμ Νταφόε κ.ά. Από το 1992 διευθύνει το Watermill Center στη Νέα Υόρκη, ένα διεθνές κέντρο έρευνας για τις παραστασιακές τέχνες.
Στην παράσταση που θα ανέβει στην Επίδαυρο -πρόκειται για παραγγελία του Φεστιβάλ, ο Γουίλσον παίρνει ως βάση τον μύθο του Οιδίποδα, για να αφηγηθεί την ιστορία του ήρωα. Αφηγήτρια θα είναι η Λυδία Κονιόρδου, ενώ πρωταγωνιστεί, επίσης, η σπουδαία Γερμανίδα ηθοποιός Άνγκελα Βίνκλερ. Παίζουν, ακόμη, οι Ντίκι Λάντρι, Αλέξης Φουσέκης, Μεγκ Χάρπερ, Καγίτζε Καγκάμε, Κασίλντα Μαντράζο, ενώ ακούγονται ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Κρίστοφερ Νόουλς. Η παράσταση θα παιχτεί στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και λατινικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.