Κόσμος
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2006 10:49

Επίσκεψη του ηγέτη της Χαμάς στην Αγκυρα

Στην Αγκυρα έφθασε σήμερα ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με ανώτατους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία είναι έτοιμη «να μεσολαβήσει» ανάμεσα στην ισλαμική οργάνωση και το Ισραήλ προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την επικράτηση της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές, όπως είχε δηλώσει στα τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Αγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή του στην νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί κάλεσε σήμερα τη Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ρωσία έφερε την παλαιστινιακή οργάνωση προ των ευθυνών της.

«Τους λέμε: αναγνωρίστε το Ισραήλ, αναγνωρίστε τις συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, πείτε δημόσια ότι θα σταματήσετε τη βία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Πρέπει να περάσουμε από τη βία στο διάλογο. Κατά την άποψή μου είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, με μια προϋπόθεση όμως: να ακολουθήσει η Χαμάς την πολιτική διαδικασία, να σταματήσει και να αποκηρύξει τη βία», επισήμανε ο Ντουστ Μπλαζί.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters