Αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, εφόσον αυτές επιβληθούν, υποσχέθηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Τι σημαίνει όμως η απάντηση της Άγκυρας και κυρίως η συμφωνία των S-400 για το ΝΑΤΟ;
Αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις, εφόσον αυτές επιβληθούν, υποσχέθηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Τι σημαίνει όμως η απάντηση της Άγκυρας και κυρίως η συμφωνία των S-400 για το ΝΑΤΟ;
«Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια εις βάρος τους (για την αγορά των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400), η Τουρκία θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα», τόνισε ο Τσαβούσογλου. Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση στις 5,9075 έναντι του δολαρίου μετά το σχόλιο αυτό, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Άγκυρα και Ουάσιγκτον λογομαχούν δημοσίως επί μήνες για τους S-400, οι οποίοι αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία τον Ιούλιο. Η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η παραλαβή θα σημάνει αυτομάτως κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Προ ημερών έστειλε επίσης επιστολή στην Άγκυρα, διά του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Σάναχαν, ότι η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα σχέδιά της για τους S-400.
«Είμαστε αποφασισμένοι στο ζήτημα των S-400. Όποια κι αν θα είναι τα αποτελέσματα, δεν θα κάνουμε πίσω», τόνισε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία – μία θέση στην οποία μένει πιστός όλους αυτούς τους μήνες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τα F-35, τα οποία η Τουρκία επίσης σκοπέυει να αγοράσει. Η Άγκυρα πρότεινε οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να σχηματίσουν μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των S-400, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκτός από τον τομέα της ασφάλειας, η αμερικανοτουρκική διαμάχη για τους S-400 έχει στρατηγικές και βιομηχανικές διαστάσεις. Θέτει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως εταίρου στο ΝΑΤΟ, αλλά και τη διπλωματική πορεία που επιδιώκει. Δεδομένης της καίριας γεωγραφικής της θέσης, στη νότια πλευρά της συμμαχίας – συν τον ρόλο της στη συριακή κρίση - η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που το ΝΑΤΟ μπορεί εύκολα να της γυρίσει την πλάτη.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι μια ρωσική παρουσία και εμπλοκή στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα F-35, θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα τη δυνατότητα να συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, η Τουρκία θα αποκτήσει ένα σύστημα με απαγορευτικές ικανότητες για τη συμμαχική αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι S-400 από μόνοι τους δεν είναι αυτοί που θα εκτοπίσουν την Τουρκία από το NATO, σχολιάζει ο διπλωματικός αναλυτής Τζόναθαν Μάρκους στο BBC. Σε αυτή τη διαμάχη ωστόσο θα πρέπει να προστεθεί και ο καβγάς της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον επειδή στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας. Σε αυτά τα δεδομένα προστίθεται το όλο και πιο αυταρχικό στυλ της τουρκικής ηγεσίας, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες αξίες πολλών άλλων μελών του ΝΑΤΟ.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το στρατηγικό φλερτ της Τουρκίας με τη Ρωσία – με εξίσου βασικό ρόλο στη Συρία – αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
naftemporiki.gr