Η χώρα του πληροί τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. τονίζει σε συνέντευξή του στην DW ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, επισημαίνοντας ότι μια καθυστέρηση θα είχε σοβαρές συνέπειες.
Η χώρα του πληροί τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. τονίζει σε συνέντευξή του στην DW ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, επισημαίνοντας ότι μια καθυστέρηση θα είχε σοβαρές συνέπειες.
Παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε θέση αναμονής αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., μολονότι υπήρξαν στο παρελθόν διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία αυτή θα επιταχυνόταν μόλις κλείσει το ονοματολογικό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW o πρόεδρος της χώρας Στέβο Πενταρόφκι υπογραμμίζει ότι καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι «κανένας εκ των κορυφαίων πολιτικών στην Ε.Ε ή τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη δεν αντιτάσσονται στο να λάβει η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ενώ τονίζει ότι είναι σαφές ότι η έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το κατά πόσο η εκάστοτε προς ένταξη χώρα έχει πραγματοποιήσει «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Υπό αυτή την έννοια, σημειώνει ο Πενταρόφσκι, «η έκθεση προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία είναι απόλυτα σαφής. Καταδεικνύει ότι τα θεσμικά όργανα της χώρας έχουν κάνει καλή δουλειά» λέγοντας στη συνέχεια εμφατικά: «Επαναλαμβάνω μόνο μια φράση της έκθεσης: 'Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στην περιοχή'. Πριν από μερικά χρόνια σε παλαιότερες εκθέσεις συναντούσαμε τη φράση, η οποία και σήμερα αποτελεί ακόμη κομμάτι του πολιτικού αφηγήματος, ότι πρόκειται για ένα 'αιχμάλωτο κράτος'».
«Μεγαλύτερη πρόκληση η αναμονή»
Ο Στέβο Πενταρόφσκι στη συνέντευξή του επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να δοθεί στη χώρα του συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα της πολυπόθητης ευρωπαϊκής προοπτικής.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η μεγαλύτερη πρόκληση στην όλη διαδικασία είναι η αναμονή. Οι πολίτες της χώρας μας επιθυμούν δικαίως την εντατικοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και μια προοπτική για τους νέους ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους στην ίδια τους τη χώρα, αντί να μεταναστεύουν, γιατί στη χώρα δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Και βέβαια όλοι επιθυμούν επίσης αποτελεσματικούς θεσμούς κράτους δικαίου, που είναι διαφανείς και προσβάσιμοι από όλους. Κατά τη γνώμη μου είναι αδιαμφισβήτητο ότι σύντομα θα λάβουμε μια ημερομηνία».
Πώς όμως κρίνει τη θέση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι η εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας Ε.Ε προηγείται της περαιτέρω διεύρυνσής της; «Συμφωνώ με πολλούς πολιτικούς και παρατηρητές ότι η αξιοπιστία της Ε.Ε τίθεται υπό αμφισβήτηση όσον αφορά την ειλικρινή εφαρμογή της αρχής των 'ανοιχτών θυρών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων' και που πιστεύουν ότι ενδεχόμενη αναβολή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στη διαδικασία ενσωμάτωσης στην Ε.Ε θα πλήξει περαιτέρω την όποια προσέγγιση», απαντά ο Στέβο Πενταρόφσκι, συμπληρώνοντας:
«Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για το ότι δεν λαμβάνουμε ημερομηνία. Και εν τέλει το άνοιγμα των ενταξιακών διαβουλεύσεων απέχει πολύ από το να γίνουμε δεκτοί στην Ε.Ε. Με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων δίνουμε απλώς την ευκαιρία στη χώρα να δημιουργήσει μια στέρεη βάση για τη θεμελίωση θεσμών που θα μας επιτρέψουν να καταστήσουμε το κράτος μας πλήρως λειτουργικό, τόσο από δημοκρατική όσο και από οικονομική άποψη».
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και οι ελληνικές εκλογές
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πενταρόφσκι στη Βόρεια Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια θετική δυναμική, η οποία ενδέχεται να διακυβευθεί όσο καθυστερεί η ευρωπαϊκή προοπτική.
Τέλος, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο αλλαγής στην ηγεσία της χώρας ο Στέβο Πενταρόφσκι αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Στις 7 Ιουλίου διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα, από τις οποίες ίσως νικητής να αναδειχθεί ο νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης. Μολονότι η Νέα Δημοκρατία και τα κορυφαία στελέχη της έχουν πει ότι θα σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα υπάρχει μια άλλη πρόσληψη της όλης διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε από έναν άλλο πολιτικό χώρο. Και είναι ακριβώς αυτές οι λεπτές διακυμάνσεις της εξωτερικής πολιτικής που συχνά κάνουν τη διαφορά».
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι η χώρα του στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις από δω και πέρα μπορεί να βρει «επιπλέον κίνητρο» για να διεκδικήσει μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ει δυνατόν σύντομα.