Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 12:53

To Facebook δεν κατεβάζει deepfake βίντεο στο Instagram με «ομολογία» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Το Facebook ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κατεβάσει ένα ψεύτικο βίντεο στο Instagram όπου ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, εμφανίζεται να «ομολογεί» πως οφείλει την επιτυχία του σε μια υποτιθέμενη μυστική οργάνωση.

Το Facebook ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κατεβάσει ένα ψεύτικο βίντεο στο Instagram όπου ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, εμφανίζεται να «ομολογεί» πως οφείλει την επιτυχία του σε μια υποτιθέμενη μυστική οργάνωση.

Το συγκεκριμένο βίντεο είναι ένα «deepfake», φτιαγμένο με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επιτρέπει τη χρήση εικόνων κάποιου για τη δημιουργία ενός αληθοφανούς βίντεο, όπου ο ίδιος εμφανίζεται να μιλάει ή να προβαίνει σε διάφορες ενέργειες. Τα deepfakes έχουν επανειλημμένα δει το φως της δημοσιότητας, κυρίως λόγω ψεύτικων βίντεο με celebrities.

Πρόσφατα το Facebook δέχτηκε έντονες κριτικές επειδή δεν απομάκρυνε παραποιημένο βίντεο με τη Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το BBC, το deepfake βίντεο με «πρωταγωνιστή» τον Ζάκερμπεργκ δημιουργήθηκε για μια έκθεση τέχνης στο Σέφιλντ της Μ. Βρετανίας, ονόματι Spectre. Σκοπός της έκθεσης είναι να δείξει πώς οι άνθρωποι παρακολουθούνται και χειραγωγούνται μέσω των social media, στον απόηχο της υπόθεσης της Cambridge Analytica, αλλά και άλλων σκανδάλων που έχουν εντείνει την ανησυχία σχετικά με τον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο φαίνεται μια computer- generated εικόνα του προσώπου του επικεφαλής του Facebook, που έχει συνδυαστεί με πραγματικό του βίντεο από το 2017. Όσον αφορά στην ίδια τη «δήλωση», πρόκειται για τη φωνή ενός ηθοποιού. Το 16 δευτερολέπτων βίντεο, όπου ο Ζάκερμπεργκ φαίνεται να μιλά για έλεγχο πάνω στα δεδομένα και τα μυστικά δισεκατομμυρίων ανθρώπων, «ομολογώντας» πως τα «χρωστάει όλα στη Spectre», ανέβηκε στο Instagram το Σάββατο, ωστόσο έγινε ευρύτερα γνωστό όταν αναφέρθηκε σε αυτό η ιστοσελίδα Motherboard. Παρόλα αυτά, ο λογαριασμός στον οποίο ανέβηκε το συνόδεψε με hashtag #deepfake.

Το βίντεο έχει κυκλοφορήσει ευρέως- ωστόσο το Facebook διευκρίνισε πως δεν θα το κατεβάσει, μα θα το αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η παραπληροφόρηση κάθε είδους στο Facebook, σημειώνοντας πως εάν υποδειχθεί από fact-checkers ως ψεύτικο, θα φιλτραριστεί ανάλογα, ώστε να μην εμφανίζεται σε σελίδες με hashtags και στο Explore.

Οι δημιουργοί του είπαν πως καλωσορίζουν την απόφαση του Facebook, αλλά εξακολουθούν να προβληματίζονται για το όλο ζήτημα. «Πιστεύουμε πως χρησιμοποιώντας τέχνη για ασχολούμαστε και να εξερευνούμε κριτικά αυτού του είδους την τεχνολογία, προσπαθούμε να θέσουμε ερωτήματα για τη δύναμη αυτών των νέων μορφών υπολογιστικής προπαγάνδας, και ως αποτέλεσμα δεν θα μας άρεσε να δούμε τα έργα μας να λογοκρίνονται από το Facebook» είπαν στο BBC- προσθέτοντας πως «θα καλωσορίζαμε την επιβολή ουσιωδών κανόνων και ελέγχου στη βιομηχανία ψηφιακής επιρροής».