Κοινωνία
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 11:29

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Στην Ελλάδα εργάζονται παιδιά, που δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ

Εκατοντάδες παιδιά εργάζονται στην Ελλάδα, κυρίως από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, χώρες όπου συνήθως εργάζονται από την ηλικία των πέντε ετών, αναφέρει η δικηγόρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Αναστασία Καρκούλια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, ενώ κάνει λόγο και για παιδιά «στα αζήτητα», παιδιά που δεν έχει εντοπίσει ποτέ κανείς.

Εκατοντάδες παιδιά εργάζονται στην Ελλάδα, κυρίως από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, χώρες όπου συνήθως εργάζονται από την ηλικία των πέντε ετών, αναφέρει η δικηγόρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Αναστασία Καρκούλια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, ενώ κάνει λόγο και για παιδιά «στα αζήτητα», παιδιά που δεν έχει εντοπίσει ποτέ κανείς.

«Τα περισσότερα περιστατικά που φτάνουν στο ''Δίκτυο'' είναι παιδιά από Πακιστάν και Μπαγκλαντές, αλλά και από Αφγανιστάν ή και Αλγερία», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ, «μάλιστα, πολλές φορές μέσα από την κοινότητά τους υπάρχουν και κυκλώματα τα οποία, με το που φτάνουν οι ανήλικοι στην Ελλάδα, τους παίρνουν και τους προωθούν στην εργασία».

Η κ. Καρκούλια επισημαίνει ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εντοπίσει περίπου 350 παιδιά και αυτά που εργάζονταν ή εργάζονται είναι περίπου 2 στα 3 παιδιά από Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Κάποια από αυτά σε απάνθρωπες συνθήκες, π.χ σε αγροτικές περιοχές χωρίς μισθό (ακολουθήθηκαν οι νομικές ενέργειες) και κάποια λίγα σε μικρομάγαζα γειτονιάς, όπου συνήθως λαμβάνουν κάποιο μισθό αλλά ανασφάλιστα».

Όσον αφορά στα γενικά χαρακτηριστικά με βάση τις υποθέσεις που χειρίζεται το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρόκειται για ηλικίες από 14-18 ετών.

«Είναι παιδιά που δεν έχουν πάει καθόλου ή ελάχιστα στο σχολείο, που εργάζονται στις χώρες καταγωγής τους, που δεν έχουν προστατευτικό δίκτυο στην Ελλάδα, πρόκειται και για παιδιά που δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές για πάνω από έναν χρόνο και είναι άστεγα».

Η εμπειρία μας έχει δείξει, προσθέτει, ότι «όταν έρχονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές ή με κάποια οργάνωση κι άρα βλέπουν ότι δεν είναι μόνα, τότε γλιτώνουν, μπορείς να τα ''τραβήξεις'' κατά κάποιον τρόπο. Άλλες φορές όμως, όταν είναι πάνω από έναν χρόνο άστεγα, τότε είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Αν δεν έχει πού να κοιμηθεί και να φάει ένα παιδί τότε αναγκάζεται να εργαστεί χωρίς καν να πληρώνεται και για αμοιβή παίρνει ένα φρούτο».

Όπως υπογραμμίζει η κ. Καρκούλια, το πιο δύσκολο κομμάτι αφορά «στα “αζήτητα” θα λέγαμε παιδιά, δηλαδή αυτά που δεν έχουν κάρτα ασύλου, δεν έχουν κάποιο κρατικό έγγραφο άρα είναι στην γκρίζα ζώνη. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά, τα οποία δεν έχει εντοπίσει κανείς ποτέ. Στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεών μας έχουμε παιδιά άστεγα, “ακατάγραφα” κι ασυνόδευτα ανήλικα».

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (''Δίκτυο'') είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) του ΟΗΕ.

«Έχουμε κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και δικηγόρους και στόχος μας είναι να παρέχουμε μια διεπιστημονική και ολιστική προσέγγιση, διαθέτοντας για κάθε παιδί ξεχωριστά έναν κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και δικηγόρο για να το υποστηρίξει» καταλήγει η δικηγόρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.