Την ώρα που υποβόσκει νέα μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ιταλία, οι Ιταλοί λαϊκιστές φαίνεται να ετοιμάζουν νέα δυσάρεστη έκπληξη στους τεχνοκράτες της Ε.Ε., διορίζοντας έναν ευρέως γνωστό ευρωσκεπτικιστή στην ηγεσία του ιταλικού υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Αλμπέρτο Μπανιάι. Ο Μπανιάι, από τους κόλπους της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, του αδιαμφισβήτητου νικητή των ευρωεκλογών, είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, μία θέση ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι οι επικεφαλής επιτροπών μπορούν να εγγυηθούν την επίσπευση της κυβερνητικής νομοθεσίας, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Την ώρα που υποβόσκει νέα μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ιταλία, οι Ιταλοί λαϊκιστές φαίνεται να ετοιμάζουν νέα δυσάρεστη έκπληξη στους τεχνοκράτες της Ε.Ε., διορίζοντας έναν ευρέως γνωστό ευρωσκεπτικιστή στην ηγεσία του ιταλικού υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Αλμπέρτο Μπανιάι. Ο Μπανιάι, από τους κόλπους της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, του αδιαμφισβήτητου νικητή των ευρωεκλογών, είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, μία θέση ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι οι επικεφαλής επιτροπών μπορούν να εγγυηθούν την επίσπευση της κυβερνητικής νομοθεσίας.
Δημοσιεύματα ιταλικού Τύπου αποκάλυψαν ότι αναμένεται να είναι ο επόμενος «ένοικος» του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ιδιαίτερα νευραλγικού για τις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες, διαδεχόμενος τον Πάολο Σαβόνα, επίσης ευρωσκεπτικιστή, που πριν από ενάμιση χρόνο είχε ταράξει τα νερά καθώς το όνομα του 82χρονου οικονομολόγου είχε ακουστεί για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Σαβόνα είχε χαρακτηρίσει την οικονομική και νομισματική ένωση «γερμανική φυλακή», υπογραμμίζοντας την ανυπαρξία της Ευρώπης. Πρόσφατα, παραιτήθηκε από το αξίωμά του για να αναλάβει επικεφαλής της ιταλικής ρυθμιστικής αρχής Consob, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να βρίσκεται προσωρινά στην αρμοδιότητα του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.
Φαίνεται λοιπόν ότι η μοίρα του συγκεκριμένου υπουργείου είναι να έχει επικεφαλής ευρωσκεπτικιστή σε μία χρονική στιγμή που η Ιταλία έχει ήδη απειληθεί με τη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων από την Κομισιόν λόγω του διογκωμένου χρέους της. Η Ρώμη έχει ελάχιστα επιχειρήματα ως άμυνα απέναντι στις Βρυξέλλες. Διατείνεται ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί στην καλύτερη περίπτωση οριακά 0,2% φέτος, λόγω της γενικότερης επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του εμπορικού πολέμου και ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αντιπαραγωγικά.
Υποστηρίζει, δε, ότι δεν έχει παραβιάσει τα υπόλοιπα κριτήρια της Ε.Ε. και ότι το έλλειμμά της παραμένει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Ο Μπανιάι, ο οποίος είναι και σύμβουλος του Ματέο Σαλβίνι, έχει γράψει δύο βιβλία που κάνουν λόγο για το τέλος της νομισματικής ένωσης και έχει επανειλημμένως καταφερθεί κατά των περιορισμών που θέτει η Ε.Ε. στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών. Ωστόσο, προσφάτως, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η επώδυνη διαδικασία του Brexit δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αποχώρηση μιας χώρας από την Ε.Ε., αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς ένα «Italexit».
Ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσουν ο Μπανιάι και οι υπόλοιποι Ιταλοί ευρωσκεπτικιστές, το σίγουρο είναι ότι ούτε η ιταλική κυβέρνηση ούτε η Ε.Ε. διαθέτουν ένα συμπαγές σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιταλικού χρέους. Και ακόμη και εάν η προειδοποίηση της Κομισιόν δεν πυροδοτήσει άμεση ρήξη, ο Ματέο Σαλβίνι, ο πανίσχυρος άνδρας του κυβερνητικού συνασπισμού, θα επιδιώξει μια επίδειξη δύναμης για να τονώσει την αυξανόμενη δημοτικότητά του.