Κόσμος
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 15:06

Τεχεράνη: Αιχμές για ιρανοϊσραηλινό πόλεμο

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε χθες στην Τεχεράνη με τον ομόλογό του Τσαβάντ Ζαρίφ. Στόχος να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Τα κατάφερε;

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε χθες στην Τεχεράνη με τον ομόλογό του Τσαβάντ Ζαρίφ. Στόχος να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Τα κατάφερε;

Δύσκολο ταξίδι υψηλής διπλωματίας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε χθες στην Τεχεράνη με τον ομόλογό του Τσαβάντ Ζαρίφ. Στόχος να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και μάλιστα στρατιωτική, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Υποσχέθηκε παράλληλα οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων: «Δεν πρόκειται να κάνουμε θαύματα αλλά προσπαθούμε βάσει των δυνάμεων μας να αποφύγουμε μια αποτυχία. Προς το παρόν εργαζόμαστε εντατικά και προχωράμε πάνω στο θέμα των οικονομικών εργαλείων που διαθέτουμε».

Τα εναλλακτικά οικονομικά μέσα θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διεξαγωγή του εμπορίου ανεξάρτητα από τις αμερικανικές κυρώσεις. Κάτι που οι Ιρανοί αναμένουν εδώ και καιρό ενώ έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. Για τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τσαβάντ Ζαρίφ η πρόοδος στον οικονομικό τομέα συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: «Μπορούμε να φανταστούμε να τηρούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, να την παγώνουμε ή να την επαναφέρουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό εξαρτάται μόνο από τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Εκνευρισμός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Η Ντάγκμαρ φον Μπονστάιν, διευθύντρια του Γερμανοϊρανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τεχεράνη μετριάζει πάντως τις προσδοκίες: «Η απόφαση των Ευρωπαίων για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού εμπορίου και γενικότερα ανταλλαγών με το Ιράν δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες. Σε πρώτο επίπεδο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι για όσους κατασκευάζουν μηχανές για παράδειγμα δεν έχει καμία ιδιαίτερη αξία. Ελπίζουμε όμως σε μια δεύτερη φάση να επεκταθεί».

Όλα αυτά όμως είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών των Ιρανών. Στη συνέντευξη Τύπου μάλιστα τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα για το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερα ο κ. Μάας είχε δηλώσει ότι μπήκε στην πολιτική για να μην επαναληφθεί η τραγωδία με το Ισραήλ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τσαβάντ Ζαρίφ δεν δίστασε όμως να απειλήσει έμμεσα ακόμα και με πόλεμο, ενώ τις ΗΠΑ τις απείλησε άμεσα: «Όποιος διεξάγει οικονομικούς πολέμους δεν μπορεί να περιμένει ότι θα συνεχίσει να ζει με ασφάλεια».

Η διπλωματική διαμεσολάβηση του κ. Μάας μάλλον δεν φαίνεται να απέφερε πάντως και μεγάλα αποτελέσματα.