Πολιτική
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 13:45

ΠΑΣΟΚ: Βασικό θέμα η προστασία του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Η κυβέρνηση Καραμανλή υποσκάπτει την ασφάλεια του πολίτη, του εργαζόμενου λαού και με τις ενέργειές της επιτίθεται σε ένα βασικό δικαίωμα, το δικαίωμα του εργαζόμενου και του πολίτη να έχει φωνή, να διαπραγματεύεται συλλογικά και να διεκδικεί συλλογικά τα δικαιώματά του». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ σήμερα το πρωί.

«Αυτή η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταστρέφει τη συνοχή, την κοινωνική ενότητα και τις δυνατότητες της χώρας να πάει μπροστά και να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα που θα βασιστεί στην ανάπτυξη μέσω φθηνής εργασίας. Υπάρχει άλλος δρόμος που είναι η επένδυση στον άνθρωπο, η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων και η προσαρμογή μαζί με το εργατικό κίνημα στις νέες συνθήκες, με μπροστάρη το εργατικό κίνημα. Είναι μια τελείως άλλη αντίληψη και αυτή την αντίληψη χτυπάει η κυβέρνηση».

Με αφορμή την πρόσφαστη επίθεση ξυλοδαρμού του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο κ. Παπανδρέου, όξυνε τους τόνους σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα έλεγα ότι δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε αυτό το κλίμα της όξυνσης έγινε και η δολοφονική επίθεση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ από αγνώστους, που όμως, δεν μπορεί παρά να έχουν πολιτικά κίνητρα. Και την όξυνση αυτή δυστυχώς έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση Καραμανλή».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει χθεσινή τοποθέτηση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «για μας το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κατάργηση μιας ή δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων, για μας το βασικό θέμα είναι η δυνατότητα και η προστασία του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι βασικό δημοκρατικό δικαίωμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν διακυβεύεται και δεν περιορίζεται μόνο το εισόδημα του εργαζόμενου, του συνταξιούχου και του άνεργου, αλλά διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο, καθώς γίνεται επίθεση στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παραλλήλισε μάλιστα, τη σημερινή κατάσταση με εκείνη της Βρετανίας, επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, λέγοντας πως τότε χτυπήθηκαν οι συμβάσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα μέσω της επίθεσης στους ανθρακωρύχους. «Στην πατρίδα μας, το 2006 γίνεται η ίδια προσπάθεια με τους ίδιους στόχους μόνο που χρησιμοποιούνται οι τραπεζίτες που ηγούνται των τραπεζών με αυτήν την τεράστια κερδοφορία. Δεν θέλουν συζήτηση, διαπραγματεύσεις, κλαδική σύμβαση και συλλογική έκφραση. Και αυτό δεν στρέφεται στο χώρο των τραπεζών μόνο αλλά επεκτείνεται σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας», είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

«Ο ΣΕΒ, χθες, παρουσιάσθηκε εναρμονισμένος πλήρως με την εντολή του κ. Αλογοσκούφη, εναρμονισμένος πλήρως με μια κατεύθυνση στην οποία υπακούει. Αν δεν την υποβάλει ο ίδιος (σ.σ. ο ΣΕΒ), στη βάση της οποίας δεν θα έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν θα έχει δυνατότητα έκφρασης ο κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Διότι, στο δημόσιο τομέα που υπάρχουν συνδικάτα θα υπάρξει οργανωμένη και αποτελεσματική αντιπαράθεση. Στον ιδιωτικό τομέα πώς θα γίνει αυτή η αντιπαράθεση στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ενός, των δύο και των πέντε εργαζομένων», παρατήρησε ο κ. Πολυζωγόπουλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εκεί χτυπούν, στην καρδιά του φτωχού εργαζόμενου, στην καρδιά του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα».

Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρος της οποίας, Δημήτρης Τσουκαλάς, επισήμανε ότι «στο χώρο των τραπεζών έχουμε μια απόλυτα αντιδημοκρατική και παράνομη άρνηση των τραπεζιτών, οι οποίοι με αυτές τις εφτά επαίσχυντες επιστολές που απέστειλαν στην Ομοσπονδία, αρνούνται το διάλογο εν έτη 2006».

«Η λογική που λέει εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις δεν πρέπει και δεν πρόκειται να περάσει. Σύσσωμος ο κόσμος της εργασίας με επικεφαλής τη ΓΣΕΕ και δίπλα τις Ομοσπονδίες θα δώσει την απάντησή του σε όσους λένε ότι δεν υπάρχει πλέον διάλογος σε αυτή τη χώρα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Τσουκαλάς.

Πηγή ΑΠΕ