Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσία του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσία του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και ενώ κάποιοι «επίμονα πίστευαν ότι δεν θα αντέξουμε», σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πίστεψε ότι μπορούμε σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «όλοι αναγνωρίζουν στον ελληνικό λαό ότι στις κρίσιμες στιγμές βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Αναφερόμενος στην παρουσίαση του προγράμματος υπογράμμισε ότι είναι «το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, μια Ελλάδα για όλους»
«Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες».
Ανέφερε ότι στη δύσκολη διαδρομή, «πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε» και ότι είχε την ευθύνη να «βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο» και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μη μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες.
Τόνισε ότι τους καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου «η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της».
«Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής», υπογράμμισε και ζήτησε να «μην επιστρέψουν οι θύτες ως εκδικητές και δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν»
«Η Ελλάδα δεν προχώρησε μπροστά επειδή εμπιστεύθηκε το παρελθόν της αλλά επειδή διδάχθηκε από αυτό», συνέχισε και τόνισε πως «παραλάβαμε μια Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα. Μια Ελλάδα που θα μπορούσε να την εκβιάσει όποιος την δάνειζε τότε όσο όσο. Κι αυτή είναι η πιο πικρή μνήμη. Η Ελλάδα που αφέθηκε έρμαιο στα χέρια κάθε καιροσκόπου».
Και έθεσε το δίλημμα των εκλογών: «Η θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σ'αυτούς που την χρεοκόπησαν» για να συμπληρώσει ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά και ρυθμισμένο χρέος. Με 34 δις απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα».
Κατηγόρησε τους «υπαίτιους της καταστροφής» ότι λένε πως το κοντέρ μηδένισε, όμως, είπε, «η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει και αυτό γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν ίδιοι».
Είπε ότι «αυτοί είναι που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια», «που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ‘15 και οδήγησαν ένα λαό ως έρμαιο κάθε εκβιασμού» και «τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία, που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό».
Στο επιχείρημα τους ότι τώρα το πρόγραμμα τους είναι διαφορετικό, ο κ. Τσίπρας έθεσε τα εξής ερωτήματα: «τι άλλαξαν στο πρόγραμμα τους, γιατί δεν πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα. γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς και θα τα φέρουν τώρα;».
Απευθυνόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους του ανέφερε: «Εμείς προκαλούμε τους αντιπάλους μας να μιλήσουμε με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα» και πρόσθεσε πως «έχουμε πρόγραμμα, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο για μια Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια», για να προσθέσει πως «αντιμετωπίσαμε την προσφυγική κρίση και κάναμε την Ελλάδα ένα σύμβολο αξιών».
«Εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη, χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία, για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας αισθάνεται ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα:
Στο μισθολογικό ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021, για να σβήσει, όπως είπε, οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε και μια σειρά άλλων δεσμεύσεων, όπως:
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στον μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Επίσης να προχωρήσει και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό», είπε.
Οι προγραμματικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, που παρουσιάστηκαν σήμερα, «είναι τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία νέα αρχή. Ένα άλμα προς το μέλλον. Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία. Σας καλώ από τις 8 Ιουλίου να κάνουμε, όλοι μαζί, αυτή τη νέα αρχή. Σας καλώ, σήμερα, να πάμε την Ελλάδα μπροστά», τόνισε.
Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία είναι τεράστιες. Και δεν παίρνουν συγχωροχάρτι. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες της. Με αυτά αλλά και με αυτούς που διαχειρίστηκαν αυτές τις αιτίες».
«Καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς που τη διατηρήσαμε ζωντανή, εμείς τώρα θα την αλλάξουμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Μαζί με το λαό, θα αλλάξουν το κράτος, το πολιτικό σύστημα, το Σύνταγμα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
naftemporiki.gr