Κόσμος
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 11:58

Hugo Chavez: Το φυσικό αέριο δεν είναι για τις ΗΠΑ

ΤΟ φυσικό αέριο της Βενεζουέλας, είναι για χρήση της χώρας και της Νοτίου Αμερικής και όχι για τις ΗΠΑ των οποίων η πολιτική δεν είναι φιλική προς την κυβέρνησή της, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Hugo Chavez.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Βενεζουέλας, που συνολικά φθάνουν τα 151 τρισ. κυβικά πόδια και είναι τα όγδοα μεγαλύτερα στον κόσμο, είναι πρωτίστως για την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τον Chavez κατά την εβδομαδιαία τηλεοπτική του ομιλία. Η αγορά της Νοτίου Αμερικής και κυρίως της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης, ακολουθούν, είπε ο πρόεδρος της χώρας.

«Και εάν μας απομείνουν κάποια αποθέματα, θα τα στείλουμε στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Chavez, ο οποίος κατηγόρησε και πάλι τις ΗΠΑ για την επιθετική τους θέση στη χώρα του, επειδή η Ουάσινγκτον εποφθαλμιά τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας.

Ο Chavez συχνά έχει απειλήσει ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ, εάν η κυβέρνηση του προέδρου της George W. Bush υποσκάψει ή ανατρέψει την κυβέρνησή του.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Condoleeza Rice, είπε στις 16 Φεβρουαρίου, ότι: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αφορά στη Βενεζουέλα, η οποία, όπως σωστά λέει, επιδιώκει να επηρεάσει τους γείτονές της, μακριά από τις δημοκρατικές διαδικασίες».

«Η κ. Rice έκανε τα σχόλιά της καθώς οι ΗΠΑ θέλουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας με δυσμενείς όρους για τη χώρα, συνεχίζοντας τις επιχειρηματικές πρακτικές, πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, το 1999», επεσήμανε ο Chavez.

«Μην μπερδεύεσαι μαζί μου κορίτσι», είπε ο Chavez, αναφερόμενος στην Rice.