Κόσμος
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 12:57

ΗΠΑ: Εκφράζουν ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Ανησυχία για την πρόθεση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει γεώτρηση ανατολικά της Κύπρου εξέφρασε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις.

Ανησυχία για την πρόθεση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει γεώτρηση ανατολικά της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις.

Η κ. Γκάρμπερ επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, και θα ωφελήσουν σύντομα μια ενωμένη Κύπρο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσφέρει μεγάλη ελπίδα. «Ελπίζουμε ότι οι πόροι αυτοί θα προωθήσουν την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ευχαριστίες για τη σταθερή στάση των ΗΠΑ, με την οποία αντιτάσσονται στα σχέδια για παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, καθώς και για τη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ