Κόσμος
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 12:47

Η Μέι φεύγει, η κούρσα της διαδοχής αρχίζει

Τέλος εποχής για την Τερέζα Μέι, καθώς σήμερα υποβάλλει επισήμως την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αν και θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας έως ότου οριστεί ο διάδοχός της. Αν και στο δημοψήφισμα του 2016, η Μέι επέλεξε το στρατόπεδο του Remain, από την πρώτη ημέρα στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έως την τελευταία υπερασπίστηκε το Brexit σημαίνει Brexit, υπό την πίεση ασφαλώς και των «ανταρτών» Τόρις οι οποίοι επέμεναν και επιμένουν σε αυτό και οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη μπει στην κούρσα της διαδοχής. Ποια είναι η διαδικασία και πότε θα οριστεί ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. 

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Τέλος εποχής για την Τερέζα Μέι, καθώς σήμερα υποβάλλει επισήμως την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αν και θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας έως ότου οριστεί ο διάδοχός της.

Εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη της που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από τρία χρόνια στην Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι θα αποχωρήσει οριστικά στις 7 Ιουνίου.

Αν και στο δημοψήφισμα του 2016, η Μέι επέλεξε το στρατόπεδο του Remain, από την πρώτη ημέρα στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έως την τελευταία υπερασπίστηκε το Brexit σημαίνει Brexit, υπό την πίεση ασφαλώς και των «ανταρτών» Τόρις οι οποίοι επέμεναν και επιμένουν σε αυτό και οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη μπει στην κούρσα της διαδοχής.

Η διαδικασία της διαδοχής

Το κόμμα αποφάσισε να τροποποιήσει τους κανονισμούς, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία της διαδοχής, σύμφωνα με την «Guardian».

Μολονότι οι υποψήφιοι είναι λίγο πολύ γνωστοί, επισήμως οι υποψηφιότητες θα κλειδώσουν στις 5.30 μ.μ. της ερχόμενης Δευτέρας. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη στήριξη οκτώ συναδέλφων του: δύο που θα τον προτείνουν και έξι ακόμη.

Θα ακολουθήσει μία σειρά ψηφοφοριών, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί περί τα 15 ονόματα, αλλά εκτιμάται ότι ίσως 11 θα είναι τελικά υποψήφιοι.

Οι βουλευτές επιλέγουν έναν υποψήφιο, σε μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται σε αίθουσα επιτροπών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ψήφοι συγκεντρώνονται και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται την ίδια ημέρα.

Η Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος αποφάσισε ότι μετά τον πρώτο γύρο, οποιοσδήποτε υποψήφιος κερδίσει την υποστήριξη λιγότερων από 17 βουλευτών θα αποκλειστεί. Μετά τον δεύτερο γύρο, το κατώτατο όριο θα οριστεί σε 33 βουλευτές.

Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν έως ότου παραμείνουν δύο υποψήφιοι. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου από τις 10.00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Οι επόμενοι γύροι έχουν οριστεί για τις 18, τις 19 και τις 20 Ιουνίου. Θα απομείνει μία ακόμη ψηφοφορία, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο βασικοί υποψήφιοι. Η όλη διαδικασία με την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.

Καθόλη την περίοδο αυτή, ασφαλώς οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να διεξαγάγουν τις «προεκλογικές εκστρατείες» τους, με ομιλίες, συγκεντρώσεις, αλλά όχι παρουσία των μέσων ενημέρωσης, καθώς εκτιμάται ότι η παρουσία του Τύπου μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας στον διάλογο. Σε αυτή τη λογική, απαγορεύονται επίσης οι φωτογραφίες των ψηφοδελτίων, τα tweets και οποιαδήποτε άλλη διαρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι

  1. Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος
  2. Σαμ Γκίμαχ, βουλευτής (πρώην υπουργός Πανεπιστημίων)
  3. Ματ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας
  4. Μαρκ Χάρπερ, βουλευτής
  5. Τζέρεμι Χάντ, υπουργός Εξωτερικών
  6. Σάζιντ Τζάβιντ, υπουργός Εσωτερικών
  7. Μπόρις Τζόνσον, βουλευτής (πρώην υπουργός Εξωτερικών)
  8. Άντρεα Λίντσομ, βουλευτής (πρώην επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων)
  9. Έστερ ΜακΒέι, βουλευτής (πρώην υπουργός Εργασίας)
  10.  Ντόμινικ Ράαμπ, βουλευτής (πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit)
  11.  Ρόρι Στιούαρτ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης

Στον απόηχο της παραίτησης της Μέι, ακούστηκαν και άλλα ονόματα, όπως του πρώην υπουργού αρμόδιο για το Brexit Στιβ Μπέικερ ή του επικεφαλής της Επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, που όμως δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά τους.   

Πώς ψήφισαν κατά τις τρεις ψηφοφορίες για τη Συμφωνία Αποχώρησης

  1. Μάικλ Γκόουβ: «ναι» και στις τρεις ψηφοφορίες
  2. Σαμ Γκίμαχ: «όχι» και στις τρεις
  3. Ματ Χάνκοκ: «ναι» και στις τρεις
  4. Μαρκ Χάρπερ: «όχι» στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, «ναι» στην τρίτη
  5. Τζέρεμι Χάντ: «ναι» και στις τρεις
  6. Σάζιντ Τζάβιντ: «ναι» και στις τρεις
  7. Μπόρις Τζόνσον: «όχι» στις δύο πρώτες, «ναι» στη δεύτερη
  8. Άντρεα Λίντσομ: «ναι» και στις τρεις
  9. Έστερ ΜακΒέι: «όχι» στις δύο πρώτες, «ναι» στην τρίτη
  10.  Ντόμινικ Ράαμπ: «όχι» στις δύο πρώτες, «ναι» στην τρίτη
  11.  Ρόρι Στιούαρτ: «ναι» και στις τρεις