Πολιτική
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 14:26

Απάντηση Ν. Βούτση στις επικρίσεις για «τακτοποιήσεις ημετέρων» - «Δεν αισθάνομαι απολογούμενος»

«Δεν αισθάνομαι απολογούμενος» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί «ορυμαγδού τακτοποιήσεων» σε υπηρεσίες του Κοινοβουλίου προσώπων που φέρονται να έχουν πολιτικές ή συγγενικές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αισθάνομαι απολογούμενος» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί «ορυμαγδού τακτοποιήσεων» σε υπηρεσίες του Κοινοβουλίου προσώπων που φέρονται να έχουν πολιτικές ή συγγενικές σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για λίστες ονομάτων με συγγενικούς δεσμούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο για τη δημιουργία εντυπώσεων, πολύ περισσότερο που – όπως υποστήριξε - είναι γνωστή η κατάσταση που παρέλαβε.« Για πολλούς από αυτούς είναι άδικη η κριτική διότι δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις, να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή» πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμη πως «βάλαμε τέλος στο πελατειακό καθεστώς που βρήκαμε» και πως «δεν λάβαμε υπόψη μας κομματικά κριτήρια στις συμβάσεις για το προσωπικό ορισμένου χρόνου στη Βουλή».

Αφού έκανε διάκριση ανάμεσα στους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα γραφεία των βουλευτών και το προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες της Βουλής, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ειδικότερα πως «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή».

«Για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν (τμήμα αρχείων, πολυσχιδής δραστηριότητα και αναμόρφωση του προγράμματος του καναλιού της Βουλής, εξωστρεφείς δραστηριότητες κ.λπ.) που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, όπως υποστήριξε, «δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης». Οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση, τόνισε για να προσθέσει: «Απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό που σε μεγάλο βαθμό παραλάβαμε, δηλαδή από ένα πελατειακό κράτος που ίσχυσε στο παρελθόν» επισήμανε.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε πως «τόσο για όσους ήταν ήδη εργαζόμενοι στη Βουλή όσο και για εκείνους που απέκτησαν την υπαλληλική ιδιότητα στην πορεία, δεν υπήρξε κομματικό κριτήριο», ενώ σημείωσε πως στο προσωπικό της Βουλής εντάχθηκαν 68 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι από το 2003 ήταν σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. «Η απόφαση ήταν ομόφωνη και χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο» είπε.

Ανέφερε επιπλέον ότι η Βουλή προχώρησε στην εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, για την κινητικότητα, και με απόφαση που, επίσης είχε διακομματική συμφωνία, δόθηκε η δυνατότητα αυτή για τους 64 αποσπασμένους υπαλλήλους από τα υπουργεία σε διάφορες υπηρεσίες. «Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε αλληλογραφία με τα διάφορα υπουργεία, και έτσι, για όσους υπαλλήλους το επέλεξαν, προωθήθηκε η διαδικασία των μετατάξεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για όλους» σημείωσε.

Συμπλήρωσε τέλος πως η Βουλή «σταμάτησε να συνεργάζεται με εργολαβίες καθαρισμού και οι κυρίες που εργάζονταν στην καθαριότητα εντάχθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο προσωπικό της».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ