Δεκάδες πτώματα ανασύρθηκαν από τον Νείλο, στο Χαρτούμ, έπειτα από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, καταγγέλλει επιτροπή γιατρών της αντιπολίτευσης. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι 40 σοροί που ανασύρθηκαν περιλαμβάνονται στους συνολικά 100 νεκρούς έπειτα από δύο ημέρες αναταραχών κι ενόσω παραστρατιωτικές ομάδες πιέζουν βαθύτερα στο Χαρτούμ.
Δεκάδες πτώματα ανασύρθηκαν από τον Νείλο, στο Χαρτούμ, έπειτα από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, καταγγέλλει επιτροπή γιατρών της αντιπολίτευσης.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι 40 σοροί που ανασύρθηκαν περιλαμβάνονται στους συνολικά 100 νεκρούς έπειτα από δύο ημέρες αναταραχών κι ενόσω παραστρατιωτικές ομάδες πιέζουν βαθύτερα στο Χαρτούμ.
Η ραγδαία αύξηση των νεκρών, σύμφωνα με επιτροπή γιατρών της αντιπολίτευσης, καταγράφεται καθώς οι δυνάμεις του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) επιχείρησαν να διαλύσουν άοπλους διαδηλωτές κάνοντας χρήση βίας, σύμφωνα με αναφορές.
Μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης φέρονται επίσης να περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας και να επιτίθενται στους πολίτες.
Για τη βίαιη καταστολή, ο στρατός του Σουδάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διεθνή κατακραυγή.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η Βρετανία και η Γερμανία διένειμαν ένα κείμενο που προέτρεπε τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Απρίλιο και τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν να συνεργάζονται» προκειμένου «να εξευρεθεί συναινετική λύση στην τρέχουσα κρίση».
Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν διπλωμάτες, η Κίνα απέρριψε το κείμενο αυτό και η Ρωσία επέμεινε ότι το Σ.Α. πρέπει να αναμείνει την αντίδραση της Αφρικανικής Ένωσης.
Διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πλατεία μπροστά από το γενικό επιτελείο του στρατού από τις 6 Απριλίου, πέντε ημέρες προτού ο στρατός ανατρέψει τελικά τον πρώην πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC